Volledig scherm
Herindeling in de regio staat niet voor het eerst op de politieke agenda. In 1988 was er voor het provinciehuis in Den Bosch fel protest tegen onder meer een samengaan van Haps met Cuijk. © Ed van Alem

Herindelingsplan Land van Cuijk kan prullenbak in

LAND VAN CUIJK - Door de gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk kan een grote streep. Het was de bedoeling dat de gemeenten Grave, Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis woensdagavond 'ja' zouden zeggen tegen een fusie per 2023. Door de kleine gemeenten Mill en Sint Hubert en Grave gaat het plan niet door.

Spijtig voor de provincie Noord-Brabant die de gemeenten juist had aangespoord het jawoord te geven. Eén grote gemeente is sterker dan vijf kleintjes en kan de problemen die op de regio afkomen (krimp, gezondheidszorg, werkgelegenheid die verdwijnt) eenvoudiger tackelen.

Dovemansoren

De oproep was in Mill en Sint Hubert aan dovemansoren gericht. De gemeenteraad ziet een herindeling niet zitten. De zes stemmen voor vielen in het niet bij de negen tegenstemmers (Algemeen Belang '90 en de Vier Kernen Partij). Kort gezegd komt het erop neer dat tegenstemmers één Land van Cuijk simpelweg te groot vinden. Waarom niet koersen richting fusie van Cuijk, Grave en Mill, gemeenten die nu al samenwerken?

Een meerderheid van de gemeenteraad van Grave vindt dat het niet aan de politici is om antwoord te geven op de vraag of er één Land van Cuijk moet komen, maar aan de inwoners. In Grave wordt daarom gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar de vraag aan de inwoners voorgelegd: Wat vinden jullie er eigenlijk van? Daardoor wordt het besluit tot een fusie uitgesteld. Bij een 'nee' van de Gravenaren leidt het tot afstel.

Alleen Boxmeer 'op rolletjes'

Eigenlijk liep - voor de voorstanders van herindeling - alleen in Boxmeer alles op rolletjes. Daar stond van tevoren al vast dat er 'ja' tegen herindeling zou worden gezegd, met alleen de SP als tegenstander. Die partij had liever gezien dat de inwoners in een referendum geraadpleegd zouden worden, maar kreeg daar de handen niet voor op elkaar. Omdat de SP één sterke gemeente Land van Cuijk wel belangrijk vindt, ging de partij alsnog overstag.

In Cuijk ging het al wat moeizamer, maar waren er meer voor- dan tegenstanders van herindeling (elf tegen acht). SP en ABC, met elk vier zetels tot de grootste fracties behorend, stemden na twee uur debat tegen, omdat volgens hen de afstand tussen burger en bestuur bij een megafusie veel te groot wordt.

In Sint Anthonis kwam er een 'ja' met een toch nog duidelijke voorsprong voor de voorstanders van herindeling: negen tegen zes. Wel bleek dat zelfs politici uit dezelfde partijen niet op één lijn zaten. Zo vond van SAN de een dat 'de gezonde gemeente Sint Anthonis' niet opgeheven moest worden en de ander dat 'je samen sterker staat'.

Lees hieronder het verloop van de raadsvergaderingen over de toekomst van het Land van Cuijk terug.

  1. Waarom het absoluut noodzakelijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan
    PREMIUM

    Waarom het absoluut noodzake­lijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan

    De eerste uitnodiging voor een nieuwjaarsreceptie ligt weer op mijn bureau en daarmee liggen er ongetwijfeld ook wat ongemakkelijke ontmoetingen in het verschiet. Ontmoetingen met mensen bij wie ik het afgelopen jaar stevig op de tenen ben gaan staan, bijvoorbeeld in deze rubriek. Het waren tenen van burgemeesters, commissarissen, officieren van justitie en andere hoge functionarissen. Straks schud ik ze de hand en we zullen beleefd zijn. We zijn immers professionals.