Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Het nut van de nieuwjaarsreceptie

DEN BOSCH - De nieuwjaarsreceptie. Het is zo'n fenomeen dat het in de ene gemeente niet doet, maar tien kilometer verderop (nog) wel. 

Links en rechts wordt er dit jaar voor het laatst een nieuwjaarsreceptie gehouden, in Neerijnen bijvoorbeeld. Want die gemeente gaat op in West Betuwe. En in Aalburg gaan de glazen ook voor de laatste keer omhoog om elkaar een mooi nieuw jaar te wensen; Aalburg valt straks onder de nieuwe gemeente Altena.  

Zaltbommel doet aan de traditie, Maasdriel daarentegen al jaren niet meer. Net als Den Bosch bijvoorbeeld. Tilburg heeft zelfs maar één keer een nieuwjaarsreceptie gehouden, in 2002. Burgemeester en wethouders in Tilburg gaan juist liever in het begin van het jaar naar de nieuwjaarsrecepties van andere organisaties in de stad. 

Extra aandacht

Gilze gooit er daarentegen extra aandacht tegenaan. Maandag wordt daar de receptie gebruikt om een vermoedelijk hartstikke aardig boekje te presenteren, over 100 jaar algemeen kiesrecht, 'Over de kiesdrempel'. Dat heeft de heemkring gefikst. Die organiseert meteen ook een tentoonstelling over het onderwerp dat met de gemeenteraadsverkiezingen van maart zelfs apert actueel is.

Oss maakt er nog meer werk van, heeft zelfs een eigen naam voor de nieuwjaarsreceptie. Woordvoerster Gwenny Cremers: ,,Wij geven onze nieuwjaarsontmoeting altijd een thema mee. Vorig jaar was dat 'het Roze Jaar', dit jaar is dat 'We are food'. Wij zijn een netwerkgemeente en vinden het belangrijk om elkaar te laten ontmoeten en om mensen en verenigingen met elkaar in contact te brengen. Daarom kiezen we ieder jaar een maatschappelijk thema bij de nieuwjaarsontmoeting.'' 

'We are food' is in 2018 een initiatief om aandacht te vragen voor de eetindustrie van Brabant.

Kosten

Oss trekt 5000 euro uit voor de nieuwjaarsreceptie, zoals ook in andere jaren. De provincie geeft intussen ruim tien keer zo veel uit voor de nieuwjaarsontmoeting in het Provinciehuis. Een woordvoerster: ,,We zijn de afgelopen  jaren breder en meer strategisch gasten gaan uitnodigen.''  Met meer gasten tot gevolg, 1.350 dit jaar. ,,Het is niet de bedoeling dat de ontmoeting in de komende jaren nog verder groeit in bezoekersaantallen en kosten.''

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement