Volledig scherm
Vincent van Gogh, Aardappelrooiende boerin, Nuenen, augustus 1885. Collectie Van Gogh Museum, Amsterdam. ©

Het sepiakleurige Brabant van Van Gogh

DEN BOSCH - Het Brabant van pakweg anderhalve eeuw geleden staat centraal in een boek met prenten en foto’s van weleer en citaten tekeningen en schilderijen van Vincent van Gogh.

Hoe zag het Brabant er uit toen Vincent van Gogh dat tussen 1866 en 1885 tekende en schilderde? Ronald Peeters, ex-leider van het Stadsmuseum Tilburg  en Emy Thorissen van de Brabantcollectie maakten er een fraai kijkboek van: ‘In de Brabantse voetsporen van Vincent van Gogh’. Vrijdagmiddag is het boek gepresenteerd in het provinciehuis van Den Bosch. 

Foto's, prentbriefkaarten, citaten uit de brieven van Van Gogh en tekeningen en schilderijen van Van Gogh geven een beeld van het Brabant van pakweg anderhalve eeuw geleden. Het boek is een soort van uitgestelde catalogus bij een expositie drie jaar geleden in het Natuurmuseum van Tilburg. Het idee om foto's en prenten van destijds te combineren met het werk van Van Gogh was er eerder. Peeters is een echte Van Gogh-fan die alle plaatsen waar Van Gogh is geweest ook bezocht heeft. Thorissen weet goed de weg in de historische foto-collecties van de provincie.   

Volledig scherm
Tilburgse boerin aan het aardappelrooien. Fotograaf Henri Berssenbrugge, ca. 1900. Collectie Regionaal Archief Tilburg. ©

Startpunt waren de brieven van Van Gogh en vooral die waarin Van Gogh aan broer Theo schreef hoe hij in 1884 zes foto’s van zijn schilderijen liet maken bij de De Eindhovense fotograaf Pieter Henricus van Bemmel. Hij hoopte zo magazines te interesseren voor zijn werk, maar de kwaliteit van de foto's viel hem nogal tegen. 

‘Landschap, boerenleven en thuiswevers gefotografeerd van 1865 -1920’ is de ondertitel van het boek dat je met Van Gogh als gids meeneemt naar het verdwenen Brabant met grote bos- en heidegebieden tussen de verspreid liggende dorpen en steden. Van Gogh trok er vaak op uit om zijn omgeving  vast te leggen en maakte lange wandelingen door de provincie. De oude prentbriefkaarten foto's met sepia-effect van vroege Brabantfotografen als Henri Berssenbrugge, Jan Bijnen en Herman de Ruiter geven een nostalgische draai aan een mooi boek dat voor Van Gogh-fans weinig nieuws te bieden heeft. 

In de Brabantse voetsporen van Vincent van Gogh. Uitgeverij Gianotten Tilburg, Prijs € 24.95.