Volledig scherm
Raadslid Laurens van Voorst van Meierijstad zoekt zich suf naar een gaatje in zijn agenda om alle raadsstukken door te ploegen. © copyright Marc Bolsius

Het volk verliest als de gemeenteraad met 1-0 achter staat

DEN BOSCH - De raad mag dan de baas zijn van de gemeente, het college heeft alle wapens in handen. Zegt raadslid Laurens van Voorst van Meierijstad. Meer tijd, meer informatie én de loyaliteit van ambtenaren. Moeten we ons zorgen maken over de democratie?

Ja, vindt Van Voorst, raadslid voor de driemansfractie Hart voor Schijndel. ,,Raadsleden zijn goedwillende amateurs die het raadswerk er naast een andere betaalde baan even bij moeten doen. Doodeenvoudig omdat zij van de raadsvergoeding alleen niet kunnen leven. Voor wethouders daarentegen is het hun beroep waarmee ze de kost kunnen verdienen.”

Ernstige weeffout

En hoe zit dat met die ambtenaren? ,,Nou die zitten de hele dag met het college in het gemeentehuis. Raadsleden niet. Vaak zijn  ambtenaren daarom loyaler tegenover het college.” Volgens Van Voorst is het een ernstige weeffout in het systeem. 

,,De raad is feitelijk de baas in een gemeente, die bepaalt het beleid en moet de uitvoering door burgemeester en wethouders controleren. Maar raadsleden hebben niet de tijd die een wethouder heeft om aan het raadswerk te besteden. En staan daarom op achterstand. Dat valt niet in te halen. Die strijd is niet te winnen. De verliezer is de volksvertegenwoordiger, en dus het volk. Én dus de democratie.”

Lees zaterdag 24 februari in het Brabants Dagblad ook de mening van een wethouder, een collega-raadslid, een bestuurskundige en een hoogleraar politiek.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement