Volledig scherm
Hier kun je nog veilig zwemmen in Midden-Brabant. © zwemwater.nl

Hier kun je nog veilig zwemmen in Midden-Brabant

De thermometer tikt vandaag weer de 37 graden aan. Dat betekent verkoeling zoeken aan het water. Voor verschillende natuurwateren zijn inmiddels waarschuwingen afgegeven in verband met blauwalg.

Voor de Gouden Ham Hanzeland in Lith geldt een zwemverbod. Zwemmen wordt ontraden vanwege onvoldoende waterkwaliteit. De kans is groot op maag- en darmklachten. Voor andere stranden aan de Gouden Ham geldt enkel een waarschuwing. 

Voor een aantal zwemplassen elders in de regio geldt geen verbod, maar is een waarschuwing afgegeven wegens blauwalg. Dit geldt voor de regio Den Bosch voor het Engelermeer West, de Zuiderplas, de Oosterplas en de Meerse Plas. De blauwalg kan voor huidirritatie en maag- en darmklachten zorgen. In de meren mag nog wel gezwommen worden, maar zwemmers kunnen zelf bepalen of er risico is voor de gezondheid.

In de regio Aalburg zijn er waarschuwingen voor strandjes langs de Afgedamde Maas. Zo zit er blauwalg in het water bij De Hooge Waard, Badstrand Veen, De Neswaarden, de Rietschoof en de Wijksche Waard. Ook bij put De Omloop bij Woudrichem en bij Speelland bij de Beekse Bergen is het uitkijken voor blauwalg.

Bij de Spartelvijver in Lage Mierde wordt gewaarschuwd voor zwemmersjeuk. Dit kan huidirritatie veroorzaken.

De zwemwateren worden dagelijks gecontroleerd. Zwemmers kunnen op zwemwater.nl de laatste stand van zaken checken.