Volledig scherm
Een jongen springt van een brug in het water tijdens een mooie dag © anp

Hitteplan en code geel voor Brabant: hittegolf op komst, donderdag mogelijk 36 graden

BRABANT - Er is een grote kans dat Brabant deze week te maken krijgt met een hittegolf. Dat verwachten diverse weerdeskundigen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het nationaal hitteplan geactiveerd. Verder heeft het KNMI code geel afgekondigd.

Het hitteplan moet vooral problemen voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken. Het RIVM roept op om in Brabant en andere provincies extra aandacht te besteden aan deze kwetsbare mensen.

Het gezondheidsinstituut adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, te smeren met zonnebrandcrème, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven.

Meer weten over de aanhoudende hitte in Brabant en hoe je je het beste kunt voorbereiden? Bekijk dan ons dossier.

In een groot deel van Brabant was het gisteren al boven de 27 graden en de komende dagen zal de temperatuur in onze provincie ook boven de 27 graden uitkomen. Vooral op donderdag staan de instanties op scherp; dan kan het namelijk 36 graden worden, beweert Weeronline.

Wanneer hittegolf?

Voordat we van een hittegolf mogen spreken moet het weer aan de volgende voorwaarden voldoen. Er moet vijf dagen achter elkaar een maximumtemperatuur zijn van 25 graden of meer. 

De tweede voorwaarde is dat op 3 dagen binnen deze reeks de temperatuur hoger of gelijk aan 30 graden moet zijn. 

ZIE OOK: Zonkracht boven de 8: zo kun je je wapenen tegen de hitte

Tropische temperaturen

Of De Bilt, en daarmee dus het hele land, dat gaat halen, is nu nog niet bekend. Maar in Brabant kunnen we toch wel voorzichtig spreken van een hittegolf de komende week. Het wordt volgens weeronline.nl opeenvolgend van maandag tot en met donderdag 32, 31 en 36 graden.

Weerplaza heeft voor de hitte inmiddels een waarschuwing uit staan. ,,Bepaalde groepen in onze samenleving zijn kwetsbaar bij aanhoudende hitte. De hitte kan een gezondheidsrisico opleveren voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

ZIE OOK: Zat van de zon? Hier kun je verkoeling vinden

Maar ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en kinderen zijn kwetsbaar omdat zij niet altijd de noodzakelijke maatregelen kunnen nemen. Hier ligt een belangrijke taak voor de verzorgers.''

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hitte.

Droogte

Ander groot nadeel van het zomerse weer is de droogte. De weermannen van Weerplaza tekenen zonnetjes en hier en daar een wolkje boven de voorspellingen, de regendruppels ontbreken al een tijdje. Het blijft ook deze week vrijwel overal droog.

Al geruime tijd valt weinig regen waardoor het gevaar voor natuurbranden groeit. Maart, april en mei leverden allemaal minder neerslag op dan normaal. Deze maand was het alleen op vrijdag 9 juni langdurig nat in een groot deel van het land.

ZIE OOK: Grotere kans op natuurbranden in Brabant: code oranje afgekondigd

Natuurbranden

In Zeeland, Limburg-Noord en in Noord- en Oost-Gelderland geldt code oranje, omdat er een grote kans bestaat op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Dat meldt de site natuurbrandrisico.nl, waarbij veiligheidsregio's zijn aangesloten. Brabant, Utrecht, Twente en Noord-Holland-Noord hebben vooralsnog code geel: een verhoogd risico.

De VerkeersInformatieDienst (VID) vraagt automobilisten ,,met klem'' geen peuken uit de auto te gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken.

ZIE OOK: Huisdieren en de hitte: zo geef je hen wat verkoeling

Noodzakelijke maatregelen

Ook het Rode Kruis roept Nederlanders op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen. ,,Voor hen brengt de extreme warmte risico’s met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat voor met name ouderen levensbedreigend kan zijn'', aldus de hulporganisatie.

Volgens de organisatie hebben ouderen minder snel een dorstgevoel en transpireren minder. ,,Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten soms te drinken, omdat ze aan het spelen zijn''.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat zorginstellingen extra worden gecontroleerd of de hitteprotocollen worden nageleefd. ,,Mocht een bestuurder van een instelling zijn verantwoordelijkheid niet nemen om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af'', zegt de IGZ.

De maatregelen die genomen moeten worden liggen voor de hand maar zijn wel belangrijk:

Hoe hou je je hoofd koel?
Do

Waterijsjes eten

Je voeten in koud water stoppen

Je huisdieren koel houden

Neem een koude douche

Beperk gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne

Houd ramen en deuren gesloten

Don't

Je druk maken

Geen peuken uit de auto gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken