Volledig scherm
Lodewijk Asscher in gesprek met Brabantse lezers. © LvH

Hoe groot is Asschers 'sorry'?

DEN BOSCH - Hij verontschuldigt zich tegenover Q-koortspatiëntje Emma, maar kent het dossier niet goed genoeg om een groot ‘sorry’ te zeggen. In zijn ontmoeting met Brabantse krantenlezers sprak PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher ook over Q-koorts. Angela van der Pluijm, moeder van het zesjarige Q-koortspatiëntje Emma uit Hank, wilde een ‘sorry’ horen over het falen van de overheid.

Asscher: Ik leef zeer met u mee. Het lijkt mij - mijn kinderen zijn 9, 8 en 5 - je ergste nachtmerrie dat je kind ziek wordt. Je wilt altijd dat je kinderen volledig mee kunnen doen met verjaardagspartijtjes en zo. Dus ik ga me erin verdiepen.

Moeder Angela: De vraag of er een sorry komt heb ik gisteren 500 keer gehad via facebook, vooral van andere Q-koortspatiënten. Ik hoop dat u wel het woord ‘sorry’ kunt zeggen tegen patiënten. Een heel klein woordje, maar het is zo ontzettend belangrijk.

Asscher: Jazeker. De overheid is natuurlijk een groot iets met ministeries en gemeenten. En daardoor zie je soms niet de menselijke kant. Dat mensen verdriet hebben, dat er iets niet goed is. Dat gold in Groningen heel duidelijk. En als ik uw verhaal zo hoor dan geldt dat hier ook.

Lezer: is dat een kwestie van geld?

(Gespreksleider Theo van de Zande legt uit wat premier Rutte vorige week aan dezelfde lijsttrekkerstafel zei over een 'sorry': hij moet elk woord wegen, want elk woordje kan financiële consequenties hebben. Tegen Asscher: ‘U zegt net: ik kan best sorry zeggen.’

Asscher: Ja, ik heb helemaal geen geld bij me, dus in die zin eh…

Moeder Angela: Ik vraag ook niet om geld, ik vraag om de erkenning en om de hulp in de komende jaren

Asscher: Ik zie iemand tegenover me met een ziek kind en als wij daar een rol in hebben dan bied ik daar bij deze mijn verontschuldigingen voor aan.

Moeder Angela: dat vind ik heel knap

Asscher: Verantwoordelijk zijn, dat is ingewikkelder. In die verkiezing begrijpen mensen dat niet. Wij zijn verantwoordelijk, dat betekent dat dingen goed gaan en dingen fout gaan. Je weet het soms niet. Soms kan een rechter pas bepalen of het goed is of fout. Het enige dat je kunt vragen aan politici is dat ze hun best doen en dat ze dat doen vanuit hun idealen en dat is hoe ik erin zit. Maar ik ben wel verantwoordelijk dus ik ga er niet voor weglopen. (...)

Dat betekent dat er soms ook mensen in de knel komen en dat moeten we zien op te lossen. Ik ken het dossier niet goed genoeg. Ik geloof helemaal niet dat als de overheid dingen fout doet dat het dan meteen geld kost. Ik ga het uitzoeken en dan (onverstaanbaar).

(... )

Lezer: Het gaat erom dat de regering geen inzet heeft gedaan en zei: er is niks aan de hand. Van die laksheid zijn deze mensen de dupe geworden. En dan moeten die mensen vergoed worden en dan doen we niks. Er moet heel veel leed zijn voor dat we een keer zeggen: we hebben iets fout gedaan.

(Asscher houdt een betoog over politici die voor hun zaak staan)

Gespreksleider: Als je dit terug brengt naar Q-koorts, zegt u dan: daar hadden we beter moeten luisteren? We hadden daar eerder op reageren?

Asscher: Als ik dit hoor denk ik van wel, maar nogmaals: ik heb beloofd om erin te duiken en ik vind het ook makkelijk om terwijl ik het dossier niet goed genoeg ken daar uitspraken over te doen. Laat ik het zo zeggen: ik ken ook uit mijn eigen praktijk zaken waar je tegen komt: hee hier gaat iets niet goed en je bent wel verantwoordelijk.