Volledig scherm
Hoger beroep tegen Jos de G. (voor, naast zijn advocaat Job Knoester), die wordt verdacht van verkrachting en doodslag van de vijftienjarige scholiere Nicole van den Hurk uit Eindhoven. © ANP

Hoger beroep zaak Nicole van den Hurk: verdachte Jos de G. 'ik vecht voor mijn onschuld'

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie moet de komende dagen het Gerechtshof in Den Bosch ervan overtuigen dat Jos de G. (nu 51), een tbs'er die in Valkenswaard opgroeide waar hij werkte als tegelzetter, Nicole van den Hurk (15) in 1995 niet alleen heeft verkracht maar haar ook om het leven heeft gebracht. 

Nicole van den Hurk uit Eindhoven verdween op 6 oktober 1995. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. In 2014 arresteerde de politie De G.

Een dna-match wees de man als vermoedelijke dader in de zaak-Van den Hurk aan. De G. heeft altijd ontkend. Ook vandaag aan het begin van de behandeling van zijn zaak zegt De G.: ,,Ik ben onschuldig.''

De G. zegt dat onschuldig vastzitten een angstdroom is, waar hij zich doorheen moet vechten. ,,Vastzitten is niet leuk, onschuldig vastzitten is een nachtmerrie.'' Tijdens zijn detentie kwam zijn vader te overlijden en kon hij geen afscheid nemen. Ook kreeg zijn zoon een kindje, terwijl De G. vastzat.

Onvoldoende bewijs

In 2016 eiste het Openbaar Ministerie (OM) veertien jaar cel tegen De G. De rechtbank vond het bewijs voor een veroordeling voor doodslag onvoldoende. Alleen de verkrachting stond wat de rechter betreft vast. De G. kreeg daarvoor vijf jaar cel.

De rechter wil nu weten waarom De G. tegen die uitspraak in beroep is gegaan. ,,Omdat ik er niets mee te maken heb'', antwoordt de man, met het hoofd schuin en de armen over elkaar.

'Een ruig leven geleid'

Waar De G. was op de dag dat Van den Hurk verdween, weet hij niet meer. Naar eigen zeggen leidde hij destijds een 'ruig leven'. Drank, gokken en veel wisselende seksuele contacten, 'om indruk te maken', speelden een grote rol in zijn leven.

,,Ik had heel weinig grip op mijn leven op dat moment'', aldus De G. die zijn chaotische bestaan aan een laag zelfbeeld wijt. Problemen in zijn jeugd zouden daarvan de oorzaak zijn. In 2000 werd hem tbs opgelegd wegens zedenmisdrijven.

Spermasporen

De op het lichaam van Nicole gevonden spermasporen bemoeilijken zijn zaak. Het NFI constateerde dat de sporen zwaar beschadigd waren, omdat het lichaam van het meisje zes weken in het bos heeft gelegen.

Er is dna-materiaal van drie personen gevonden, zeer waarschijnlijk van Jos de G., het toenmalige vriendje van Nicole én van een onbekende derde. Volledige matches zijn er niet, het gaat vooral om termen als 'zeer waarschijnlijk'.

De G. zegt dat het niet zijn dna is. ,,Zeker niet in de context waar het hier over gaat.'' Als het wel zijn dna is, is het seksuele contact tussen hem en Nicole vrijwillig geweest, betoogt hij.

'Ik val niet op kinderen'

Jos de G. haalt fel uit naar de vader van Nicole, Ad van den Hurk, die op tv heeft gezegd dat hij eerder aan kinderen heeft gezeten. ,,Ik val niet op kinderen. Als ik al seks heb gehad met iemand van 15 was er voor mij geen aanleiding om te denken dat ze zo jong was.''

Vader Ad van den Hurk (niet de biologische vader, wel de wettelijke vader van Nicole) somt op welke details Jos de G. zich volgens hem nog allemaal weet te herinneren. ,,Hij weet heel goed hoe vaak hij zijn ex-vrouw heeft geschopt, maar van 6 oktober 1995 weet hij helemaal niets meer." Hij vervolgt: ,,Mijn dochter was geen del. Het was een meisje van vijftien dat er best wel volwassen uitzag. Het lieve karakter is ons ontnomen."

Nooit meer boodschappen doen

Volledig scherm
Ad van der Hurk (tweede van links) komt aan bij het gerechtshof voor het hoger beroep tegen Jos de G. © ANP

Geef hem nooit meer de kans om boodschap­pen te gaan doen

Jolanda van der Weijden, de stiefmoeder van Nicole, wil De G. het liefst de huid vol schelden. ,,Maar ik weet niet hoe." Ze vertelt snikkend hoe al haar hoop vervloog toen ze hoorde dat Nicole verkracht was, dat ze moet hebben geleden en gevochten. ,,Nicole was een meisje van vijftien met zoveel plannen, zoveel streken."

Ze vertelt hoe Nicole nu een vrouw van 38 zou zijn geweest en ongetwijfeld een 'keigoeie tante'. ,,Na drieëntwintig zonder haar moet ik nu al vierenhalf jaar aanhoren hoe slecht ze was. Ik vraag me nog steeds af wat de verdachte bezielde. De verdachte duldde geen tegenspraak. Is dat wat Nicole heeft gedaan? Tegen hem ingegaan?"

Ad van den Hurk zegt dat Nederland dreigt gaan falen. ,,Laten we niet weer dezelfde fout maken. Dit wezen zonder gevoel en plichtsbesef is niet meer te redden." Jos de G. schudt nee als Van den Hurk terugkomt op een eerdere uitspraak over 'seks is als boodschappen doen'. Van den Hurk pleit voor levenslang: ,,Geef hem nooit meer de kans om boodschappen te gaan doen."

Woensdag gaat de rechtszaak verder en komt de advocaat van Jolanda, Richard Korver, aan de beurt.