Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Honderd corona-gezinnen door het RIVM onderzocht

Gezondheidsinstituut RIVM gaat honderd gezinnen met kinderen bezoeken, voor haar eerder aangekondigde onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus. In die gezinnen heeft één persoon corona. Het RIVM wil weten wat de rol van de kinderen is, bij de verspreiding. Het onderzoek duurt minstens zes weken.

Het onderzoek werd op 15 maart al aangekondigd, door onderwijsminister Arie Slob. Hij maakte op die dag bekend dat alle scholen dicht gingen. Met de informatie die uit het onderzoek komt, zei hij, zou besloten kunnen worden of scholen na 6 april weer open kunnen. Maar het lijkt er nu op dat dit besluit genomen moet worden zonder (definitieve) onderzoeksresultaten van het RIVM. Het onderzoek gaat namelijk minstens zes weken duren, zegt het RIVM. 

Bloed en speeksel afgenomen

Ook is de onderzoeksopzet wat anders dan eerder aangekondigd. Niet alleen jongeren, maar complete gezinnen worden onderzocht. De honderd geselecteerde gezinnen worden allereerst thuis bezocht. Bij alle gezinsleden wordt bloed en speeksel afgenomen, voor onderzoek. ,,Het gaat om gezinnen binnen en buiten Brabant", aldus een woordvoerder. Vervolgens moeten de gezinsleden de hele onderzoeksperiode hun klachten noteren. Ook wordt na 2 tot 3 weken wederom bloed en speeksel afgenomen. En aan het eind, na 4 tot 6 weken, opnieuw.

Hooguit voorlopige resultaten

Op 6 april liggen er dus nog geen definitieve, maar hooguit voorlopige onderzoeksresultaten, bevestigt het RIVM. Het gezondheidsinstituut hoopt duidelijker in beeld te krijgen in hoeverre kinderen zorgen voor verdere verspreiding van het coronavirus. 

Tot nu toe wordt aangenomen dat hun rol klein is, zegt het RIVM nog altijd. Dat was aanvankelijk ook een argument om de scholen wél open te houden, maar korte tijd later werd toch tot sluiting besloten. Daarbij woog bijvoorbeeld mee dat het geven van onderwijs niet meer goed te organiseren was en veel mensen bezorgd waren.