Volledig scherm
Caner Büyükördek: ,,Ik hoop een kentering teweeg te brengen.'' © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Hoofdagent Büyükördek nam - tot vorige week - negatieve reacties voor lief: 'Mijn ultieme doel is om benaderbaar te zijn'

Hoofdagent Caner Büyükördek wil een positieve boodschap uitdragen. Dat hij soms negatieve reacties krijgt, neemt hij voor lief. Maar toen mensen op Twitter wéér uithaalden vanwege zijn 'moeilijke naam' en 'moslimuiterlijk', was hij het beu. Hij nam stelling.

'Ik ben op Twitter gegaan om mensen te verbinden en te laten zien wat mijn mooie baan bij de politie inhoudt. Niet om op basis van mijn naam of afkomst beledigd te worden. Ik maak ook geen onderscheid bij 112 meldingen, reanimaties en bij uw kinderen.'

Deze tweet plaatste de West- Brabantse politieagent Caner Büyükördek vorige week zondag, na vervelende reacties op een van zijn berichtjes. Hij kreeg massale steun. Büyükördek, hoofdagent in de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Rucphen en Moerdijk, twittert regelmatig over zijn werk. Niet alle reacties zijn even positief.

Welke belediging online doet u het meest pijn?

,,Dat ik op basis van mijn afkomst beledigd word. Reacties als: 'De politieagent met een Turkse naam vertrouw ik niet', of: 'de meneer met de moeilijke achternaam' en 'de man met de baard en het moslimuiterlijk'. Ik heb inderdaad een Turks uiterlijk en ik heb een lastig uit te spreken achternaam. Maar mensen kijken vaak niet verder dan dat."

Vorige week reageerde u heel direct op een van die beledigingen. Waarom?

,,Ik krijg op elke tweet wel een of twee minder leuke reacties. Maar nu werd het echt te gek. Het was zeer kwetsend. Normaal negeer ik het, maar nu wilde ik reageren. Mijn doel was er de aandacht op te vestigen dat dit niet kan. Dan reageer ik door mij kwetsbaar op te stellen. Best wel eng, want ik weet niet wat de gevolgen zijn.''

,,Het sloeg eigenlijk direct om in iets positiefs. Ik heb heel veel mooie reacties gekregen. Heel veel steun van collega's ook."

Uw reactie heeft voor veel media- aandacht gezorgd. Hoe heeft u dat ervaren?

,,Overweldigend. Ik ben dat natuurlijk niet gewend. Ik ben op Twitter gegaan om mijn netwerk te vergoten en om te verbinden. Maar ik had nooit gedacht dat deze tweet landelijk nieuws zou worden. Opeens heel veel in de media zijn, is best spannend. Ik ben op de landelijke radio en televisie geweest en in diverse kranten. RTL Nieuws vond ik het mooiste. Opeens belde de presentator, want hij wist niet hoe hij mijn achternaam moest uitspreken."

Voor wie dat nog niet weet: die uitspraak is buu-juu-kor-dek.

Heeft u ooit overwogen om uw achternaam te veranderen?

,,Nee, ik heb het nooit overwogen, maar het zou wel een hoop ellende schelen. Ik heb een vrouw met een oer-Bergse achternaam. Ik heb met haar twee prachtige kinderen en die hebben mijn achternaam. Dat is voor mij vaak een struikelblok geweest. Zij zijn ook het eerste waar ik aan denk als ik op mijn achternaam word gepakt. De kinderen zijn nu de dupe van al die negatievelingen omdat ze mijn achternaam hebben. Gelukkig is dat een minderheid, maar toch. Dat raakt me echt enorm."

Quote

De kinderen zijn nu de dupe van al die negatieve­lin­gen omdat ze mijn achternaam hebben

Caner Büyükördek

Hoe reageerden collega's op uw tweet?

,,Ik vind het heel leuk om te horen dat heel veel collega's mij steunen en dat ik ze trots maak. Op ons interne platform hadden mijn tweet en de nasleep 9000 views. Dat zijn behoorlijk wat collega's van de Landelijke Politie die mij steunen. Ik maak duidelijk wel wat los.''

,,Mijn project, waarbij ik lokale instellingen, bedrijven en maatschappelijke groepen probeer te verbinden slaat aan. De betrokkenheid van collega's doet mij goed."

Ooit overwogen om van Twitter af te gaan?

,,Nee, absoluut niet. Begin dit jaar had ik een tweet gepost met de burgemeester van Roosendaal. We gingen toen naar een moskee om te kijken of het goed ging. Even peilen of er spanningen zijn. Ik was daar best trots op, om daar als wijkagent bij te zijn. Naar aanleiding daarvan had ik een tweetje gemaakt. Op dat tweetje kwamen alleen maar negatieve reacties. Dat was zo jammer. Ik vond het een mooie boodschap. Een goed voorbeeld van verbinden. Na die reacties had ik wel zoiets van: ik stop met Twitter. Het is misschien wel naïef, maar ik had niet gedacht dat mijn afkomst zo belangrijk is ineens. Nu weet ik wel beter."

,,Ik twitter niet vanwege de reacties, ik twitter om de boodschap die ik wil uitdragen. De negatieve reacties neem ik dan maar voor lief.''

Quote

Ik twitter niet vanwege de reacties, ik twitter om de boodschap die ik wil uitdragen

Caner Büyükördek

Ziet u zichzelf als moslim?

,,Ik praktiseer niet de islam. Ik draag een baard omdat ik dat mooi vind en niet uit geloofsovertuiging. Ik ben van huis uit wel met de islam opgevoed. En ik kom tegenwoordig vanuit mijn rol als hoofdagent en verbinder in de moskee. Ik krijg de islam mee vanuit mijn cultuur en ik sta sowieso overal voor open. Zo zie ik mijzelf. Ik geef trainingen aan collega's over de verschillende geloven.''

,,Mijn ultieme doel is om benaderbaar te zijn. Dat komt recht uit mijn hart. Ik ben geen psycholoog of maatschappelijk werker, maar ik hoop door het op mijn manier te doen wel een kentering teweeg te brengen."

PASPOORT

NAAM: Caner Büyükördek

GEBOREN: 18-12-1984 te Bergen op Zoom

OPLEIDING: MAVO - Brugjaar politie - Politieopleiding

FUNCTIE: Hoofdagent van Politie, 16 jaar bij de politie

BURGERLIJKE STAAT: Gehuwd, twee kinderen

 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 1. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.
 2. Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsgenoot Sligro
  PREMIUM

  Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsge­noot Sligro

  VEGHEL/DEN BOSCH - De claim van Jumbo en Coop tegen Sligro Food Group rondom de overname van de supermarktketen EMTÉ bedraagt enkele 'tientallen miljoenen’ euro's. Dat bevestigt een woordvoerster van Jumbo aan Brabants Dagblad. Volgens het consortium Coop & Jumbo heeft plaatsgenoot Sligro een ‘onjuiste voorstelling’ van zaken gegeven. Sligro ontkent dit ten stelligste. In december volgt er een voorlopig getuigenverhoor op de rechtbank in Den Bosch.