Volledig scherm
In een loods in Turnhout werd ook 'drugsrommel' gevonden door de Belgische politie © Twitter/woordvpolitieTA

Hoofdverdachten in grote drugsactie in Brabant aangehouden, inval in drugslab Moergestel (video)

* UPDATE 19.37 uur * BEST / MOERGESTEL - De opsporingsdiensten zijn maandagochtend vroeg begonnen met een enorme operatie tegen drugscriminelen in Brabant en Limburg. In Moergestel viel de politie maandagmorgen binnen in een MDMA(drugs)laboratorium, maar of dat in het kader is van de grote actie was nog niet bekend. De drie hoofdverdachten in de zaak zijn tijdens de operatie aangehouden, een daarvan werd gearresteerd in Tsjechië. In totaal werden 55 aanhoudingen verricht en zijn ook onder meer twee dure motorfietsen in beslag genomen, net als 26 auto's.

De politie en Openbaar Ministerie hielden maandagochtend een grote, gecoördineerde actie tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in Brabant en Limburg. Tijdens deze actie werden 111 panden doorzocht en 55 aanhoudingen verricht. De actie komt voort uit een groot onderzoek naar een ontmoetingsplek voor criminelen aan de Ambachtsweg 8 in Best.

Onder de dekmantel van party-verhuurbedrijf Party King verzamelden zich hier tientallen verdachten. Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs. Deze ontmoetingsplek is geobserveerd en afgeluisterd door de politie. Dit leverde dermate veel informatie op, dat hier zo’n 50 deelonderzoeken uit voortvloeiden. Circa 1500 politiemensen en OM-medewerkers zijn betrokken bij het doorzoeken van honderd woningen en bedrijfspanden. Ook in Rotterdam vinden enkele invallen plaats.

'Grote vissen'
"En nu nooit meer zeggen dat we alleen kleine vissen aanpakken”, stelt Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg en voorzitter van de taskforce die in Brabant de drugscriminaliteit moet bevechten. Noordanus herinnert daarmee aan de uitspraak van commissaris van de koning Wim van de Donk, die vorig jaar constateerde dat het er op lijkt alsof de politie in Brabant alleen 'de sukkels' weet te pakken.

Meer aanhoudingen
Politie en OM zagen de afgelopen jaren in totaal ruim 700 mensen de ontmoetingsplek in Best bezoeken. Deze zullen allemaal onder de loep worden genomen. De verwachting is dat na deze actiedag nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Sinds politie en OM de ontmoetingsplek in Best observeerden, zijn al tientallen onderzoeken en interventies gepleegd. Met de vergaarde informatie konden onderzoeken worden opgestart en daardoor werden onder andere verdachten aangehouden, partijen drugs onderschept, drugslabs en hennepkwekerijen opgerold en wapenvondsten gedaan. Met deze actiedag verzamelen politie en OM informatie en verwachten ze inzicht te krijgen in verschillende criminele netwerken in het zuiden van Nederland.
​In een loods in Oud Turnhout doet de Belgische politie onderzoek voor de politie in Nederland. Er zijn verschillende vaten gevonden met drugsafval.


Intensivering Zuid
Operatie Trefpunt valt binnen de ruim een jaar geleden gestarte geïntensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg. Deze aanpak, ‘Intensivering Zuid’, heeft tot doel als één daadkrachtige integrale overheid (OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland) criminele netwerken te verstoren en de productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen.

Zo wordt dumping van drugsafval in het milieu teruggebracht. Deze vormen van ondermijnende criminaliteit zijn zeer lucratief. Bovendien is geld macht, waardoor er ook kans bestaat op een ongewenste vermenging tussen de boven- en onderwereld.

Korte klap
De aanpak kenmerkt zich door zogenoemde korte klaponderzoeken met een korte looptijd tot drie maanden. Het gaat om korte, kordate interventies waarbij politie en OM zoveel mogelijk kansen proberen te verzilveren. Er wordt bovendien intensief samengewerkt met België, onder meer om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Volledig scherm
Aan de Broekweg in Waalre zijn verschillende wapens gevonden, waaronder automatische vuurwapens.
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
De politie in Turnhout deed ook invallen © Twitter/woordvpolitieTA
Volledig scherm
Ook aan de Telemanlaan in Eindhoven worden spullen in beslag genomen in verband met de grote drugsactie in Brabant. © Bert Jansen
Volledig scherm
Grote drugsactie in Best. © Bert Jansen
Politie en OM hebben maandag op meer dan 100 adressen invallen gedaan tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. In een drietal garageboxen in Eindhoven werd een MDMA-lab aangetroffen.