Volledig scherm
Houtbrox in Oss opende nog geen 2 jaar geleden de deuren © Kirsten Rietbergen

HoutBrox in financieel zwaar weer

UDEN/DEN BOSCH - Het moederconcern van modehuis HoutBrox verkeert in financiële problemen. Omdat huisbankier ING de kredietverlening heeft opgezegd, moet de Brova Groep uit Schijndel op zoek naar nieuwe financiers. Meevallen zal het niet omdat het modeconcern al jaren flinke verliezen lijdt. Volgens gegevens die gedeponeerd zijn bij de Kamer van Koophandel blijkt dat het verlies de laatste jaren in de miljoenen loopt. Ook het eigen vermogen van het bedrijf is negatief.

Brova probeerde onlangs met een juridische procedure de ING te dwingen de kredietverlening voort te zetten. Donderdag vonniste het Gerechtshof in Den Bosch dat de bank daartoe niet verplicht is. Ook al was er een jarenlange relatie tussen de ING en Brova.

Winkels blijven voorlopig open
Volgens een verklaring van de directie aan het Financiële Dagblad gaat het Brova lukken om nieuw kapitaal aan te trekken. De winkels, naast HoutBrox is de Purdey-keten onderdeel van Brova, blijven vooralsnog open. HoutBrox heeft onder meer gevestigingen in Uden, Oss, Veghel en Waalwijk. Purdey heeft vestigingen in Uden, Den Bosch en Tilburg. In totaal heeft de Brova Groep 46 winkels en ongeveer 700 medewerkers.
Van Hout en Brox
De winkel is in 1906 begonnen in Veghel. Daar begonnen Antoon van Hout en Lisa Brox in Veghel een winkel in manufacturen en koloniale waren onder de naam Het Anker. Eind jaren '30 valt de keuze op de naam HoutBrox. In 2006 bij het honderd jarig bestaan krijgt de winkel het predikaat Hofleverancier. Tot 2013 blijft de familie Van Hout betrokken bij het bedrijf. De vierde generatie verkoopt in 2014 deels de zeggenschap van de modeketen. De familie is nog wel financieel betrokken bij het concern.

Op onderstaande kaart is te zien waar HoutBrox en Purdey hun winkels hebben.