Volledig scherm
© Thinkstock

Huisartsen: VGZ gaat te ver met eisen voor nieuw contract

EINDHOVEN - Diabetici, hartpatiënten, mensen met een longaandoening: wie in de regio Eindhoven een chronische ziekte heeft is bij VGZ straks niet langer verzekerd van goede zorg. Mensen doen er goed aan over te stappen naar CZ of een andere verzekeraar.

Zorggroep DOH (De Ondernemende Huisarts) gaat al zijn VGZ-patiënten een brief van deze strekking sturen. Het is voor het eerst dat DOH - met 57 aangesloten huisartsen in Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Someren, Heeze, Oirschot en Son en Breugel  - zo'n soort brief stuurt. ,,VGZ laat ons geen keus. We zijn al sinds maart in onderhandeling, maar we komen er niet uit", zegt Jan Erik de Wildt, directeur bedrijfsvoering van DOH. ,,We hebben lagere tarieven aangeboden, maar VGZ vond dat niet ver genoeg gaan. Het is onbegrijpelijk, want de afgelopen negen jaar konden we wél tot overeenstemming komen met VGZ." Volgens hem gaan de eisen van VGZ voor een nieuw contract over 2018 en 2019 veel te ver. 

Eerder kregen ziekenhuizen en wijkverpleging al te maken met harde 'zorgplafonds' van verzekeraars, waardoor ze een aantal patiënten niet meer konden helpen. Volgens DOH wil VGZ ook een soort 'quota' opleggen voor 'keten'zorg.  Bij ketenzorg coördineert een praktijkondersteuner - met behulp van een elektronisch patiëntendossier - zorg uit verschillende disciplines, zoals bijvoorbeeld van psychologen, fysiotherapeuten en apothekers. Bij DOH gaat het om in totaal 33.000 patiënten:  diabetici, hart- en longpatiënten, GGZ-patiënten en kwetsbare, nog thuiswonende ouderen. De meesten zijn nu verzekerd bij VGZ, CZ staat op nummer twee.

Ethische keuzes

VGZ laat in een reactie weten dat ketenzorg niet altijd nodig is, en dat bij een aantal patiënten met een chronische ziekte kan worden volstaan met alleen hulp van huisarts en praktijkondersteuner.  Onzin, stelt De Wildt. ,,Als het niet nodig is, dan krijgt iemand ook geen ketenzorg. VGZ gaat op de stoel van de huisarts zitten, dwingt de huisarts om keuzes te maken die hij ethisch gezien niet kán maken. De patiënten die niet mee kunnen doen krijgen niet langer optimale zorg. Daarnaast moeten zij straks hun eigen risico aanspreken (maximaal 385 euro). VGZ wil ook een forse bezuiniging op de prijzen doorvoeren. Daardoor zal er minder geld zijn voor praktijkondersteuners en ander personeel, terwijl de werkdruk toch al hoog is." De andere grote verzekeraar in de regio, CZ, hanteert geen 'quota' en is met DOH wel een kostendekkend tarief overeen gekomen.

Kort geding

DOH gaat niet alleen de betrokken VGZ-patiënten informeren, maar ook een kort geding aanspannen tegen VGZ. De Wildt: ,,Volgens het contract is VGZ verplicht om, als er geen overeenstemming is over een nieuw contract, het oude een jaar te verlengen. Als ze dat zouden doen, zouden we ook rustig verder kunnen praten. Tot nu toe bieden ze alleen aan de bestaande voorwaarden met drie maanden te verlengen. Maar als we er over drie maanden niet uit komen, dan kunnen patiënten niet meer overstappen naar een andere verzekeraar." Wie in Nederland  wil overstappen op een nieuwe zorgverzekering, moet zijn oude voor 1 januari opzeggen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement