Volledig scherm
Woningmarkt.

Huizenverkoop bereikt record; in Brabant gemiddeld 16,9 procent meer woningen verkocht (kaart)

DEN BOSCH - De woningverkoop zit nog altijd in de lift. Makelaars verkochten nooit eerder zoveel huizen in één kwartaal. Maar het aanbod sluit steeds minder aan bij de vraag. Dat concludeert makelaars- en taxateursvereniging NVM uit de nieuwste cijfers van de afgelopen 3 maanden.

Bij NVM-makelaars verwisselden in het tweede kwartaal 42.819 koopwoningen van eigenaar. Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder. In de laatste 4 kwartalen werden meer dan 153.000 woningen verkocht.

Daling in Oss
In Brabant groeide de huizenverkoop gemiddeld met 16,9 procent. Daarbij gaat de omgeving Noordoost-Brabant aan kop, waar maar liefst 38,1 procent meer woningen werden verkocht. In West-Brabant en omgeving Bergen op Zoom steeg het aantal verkopen ook fors, met ruim 35 procent. Opmerkelijk is dat slechts één regio een daling ziet, namelijk Oss en omgeving. Daar daalde de woningverkoop met 7,3 procent.

Duurder
De huizenprijzen daarentegen stegen overal in de provincie, met als uitschieter Uden en omgeving. Daar betalen huizenverkopers gemiddeld 11,9 procent meer vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Die groei sluit aan bij de landelijke stijging van de prijzen. In de periode april tot en met juni was dat 5,6 procent op jaarbasis. Daarmee stegen de prijzen voor het 10de kwartaal op rij.

Voor een koopwoning moet gemiddeld nog 7 procent minder worden betaald dan vóór de crisis, maar de prijzen liggen wel alweer 14 procent boven het dieptepunt.