Volledig scherm
Imad ismail Bakri (l) en sjeik Al-Mutairi op een conferentie in de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven. © Stichting Waqf

Imam van Al Fourqaan-moskee Eindhoven heeft dubieuze vrienden

EINDHOVEN - De tot nu vrij onbekende Imad Ismail Bakri - mede-oprichter van de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven - maakt deel uit van een wijdvertakt internationaal netwerk van salafistische islamitische organisaties, waarvan sommige in verband worden gebracht met moslimterrorisme.

In 1989 was hij oprichter van de islamitische stichting Waqf. Vanaf het begin is hij er ook penningmeester. Daarnaast is hij imam van de Al Fourqaan-moskee. En toch is Imad Ismail Bakri niet in grote kring bekend.

Pas door onderzoek van journalist Carel Brendel en arabist Simon Admiraal is de laatste dagen meer bekend geworden over Bakri, die veel contacten blijkt te hebben waarbij vraagtekens geplaatst kunnen worden.

Terrorisme
Bakri, die veel reist en in Nederland Helmond als thuisbasis heeft, bekleedt hoge posten in enkele internationale organisaties die in verband worden gebracht met moslim-extremisme en het steunen van moslim-terrorisme. Zo is Bakri, in 1957 in Soedan geboren, penningmeester van de Zwitserse Association des Savants Musulmans ASM in Bern. ASM-voorzitter is sjeik Abdul Mohsim al-Mutairi, die op 19 mei 2016 op een Amerikaanse lijst werd gezet van terrorisme-financiers. Op 20 mei, een dag later, preekte hij in de Al Fourqaan-moskee, op uitnodiging van Bakri.

Eid Charity
ASM is een organisatie van de Zwitser Nicolas Blancho, voorzitter van de Islamitische Centrale Raad Zwitserland. Die raad wordt gefinancierd door Eid Charity. Dat Quatarees hulpfonds bekostigde de koop van het gebouw voor een op te richten islamitisch opleidingsinstituut in Rotterdam, vorig jaar. De ‘salafistenschool’ kwam er uiteindelijk niet omdat de kopers naar eigen zeggen geen onrust wilden veroorzaken, maar door het afgeschoten plan kwam het zoeklicht wel op de Eid Charity te staan. Oprichter is de Qatarees Abd al-Rahman, die op de sanctielijst van de Verenigde Naties staat omdat hij miljoenen zou hebben doorgesluisd naar terreurorganisatie Al Qaida in Syrië en Irak. Opmerkelijk gegeven: Nasr El Damanhoury - samen met Bakri directeur van stichting Waqf in Eindhoven - kocht het Rotterdamse schoolgebouw aan, voor 1,7 miljoen. Met geld van Eid Charity dus.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.