Volledig scherm
Imad ismail Bakri (l) en sjeik Al-Mutairi op een conferentie in de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven. © Stichting Waqf

Imam van Al Fourqaan-moskee Eindhoven heeft dubieuze vrienden

EINDHOVEN - De tot nu vrij onbekende Imad Ismail Bakri - mede-oprichter van de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven - maakt deel uit van een wijdvertakt internationaal netwerk van salafistische islamitische organisaties, waarvan sommige in verband worden gebracht met moslimterrorisme.

In 1989 was hij oprichter van de islamitische stichting Waqf. Vanaf het begin is hij er ook penningmeester. Daarnaast is hij imam van de Al Fourqaan-moskee. En toch is Imad Ismail Bakri niet in grote kring bekend.

Pas door onderzoek van journalist Carel Brendel en arabist Simon Admiraal is de laatste dagen meer bekend geworden over Bakri, die veel contacten blijkt te hebben waarbij vraagtekens geplaatst kunnen worden.

Terrorisme
Bakri, die veel reist en in Nederland Helmond als thuisbasis heeft, bekleedt hoge posten in enkele internationale organisaties die in verband worden gebracht met moslim-extremisme en het steunen van moslim-terrorisme. Zo is Bakri, in 1957 in Soedan geboren, penningmeester van de Zwitserse Association des Savants Musulmans ASM in Bern. ASM-voorzitter is sjeik Abdul Mohsim al-Mutairi, die op 19 mei 2016 op een Amerikaanse lijst werd gezet van terrorisme-financiers. Op 20 mei, een dag later, preekte hij in de Al Fourqaan-moskee, op uitnodiging van Bakri.

Eid Charity
ASM is een organisatie van de Zwitser Nicolas Blancho, voorzitter van de Islamitische Centrale Raad Zwitserland. Die raad wordt gefinancierd door Eid Charity. Dat Quatarees hulpfonds bekostigde de koop van het gebouw voor een op te richten islamitisch opleidingsinstituut in Rotterdam, vorig jaar. De ‘salafistenschool’ kwam er uiteindelijk niet omdat de kopers naar eigen zeggen geen onrust wilden veroorzaken, maar door het afgeschoten plan kwam het zoeklicht wel op de Eid Charity te staan. Oprichter is de Qatarees Abd al-Rahman, die op de sanctielijst van de Verenigde Naties staat omdat hij miljoenen zou hebben doorgesluisd naar terreurorganisatie Al Qaida in Syrië en Irak. Opmerkelijk gegeven: Nasr El Damanhoury - samen met Bakri directeur van stichting Waqf in Eindhoven - kocht het Rotterdamse schoolgebouw aan, voor 1,7 miljoen. Met geld van Eid Charity dus.

  1. 15 jonge asielzoekers uit azc Overloon geëvacueerd om ‘chemische lucht’

    15 jonge asielzoe­kers uit azc Overloon geëvacu­eerd om ‘chemische lucht’

    OVERLOON- Een vieze, doordringende chemische lucht. Die roken jonge asielzoekers deze vrijdag in hun woonverblijf. Brandweer, politie, GGD en ambulances spoedden zich naar de Stevensbeekseweg nadat er alarm was geslagen. Inmiddels is een groep van 15 alleenstaande, minderjarige asielzoekers uit de speciale opvang van het AZC geëvacueerd. Zij zijn overgebracht naar het reguliere asielzoekerscentrum op het terrein.