Volledig scherm
Hank en Dongen hebben sinds vorig jaar last van autobranden. In 2012 kende Dorst ook een serie brandjes. foto archief BN DeStem

In de ban van de autobranden

DONGEN / DORST / HANK - Het is een zomer die langzaam op gang komt, maar in augustus heter en heter wordt. Te heet zelfs, in Dorst. Eerst vatten auto's vlam, vervolgens brandt een houtstapel en later smeult een schuurtje. Allemaal in as. Het rustieke dorpje siddert in augustus 2012 vanwege een grote hoeveelheid branden.

Een pyromaan, is al snel de conclusie onder de bewoners. ,,Het was iemand uit Dorst", blikt Kees de Kok, actief in de buurtpreventie, ruim vier jaar later terug. ,,Het is nooit bewezen, maar we denken bijna zeker te weten wie het was."

Doordat de hechte gemeenschap zich roert en snel extra avond- en nachtpatrouilles begint, wordt het vuur in de pyromaan in korte tijd gedoofd. Althans, dat denkt De Kok. ,,Diegene die het deed moet een gevoel hebben gehad dat wij hem verdraaid goed in de gaten hadden."

Angst
In het dorp met zo'n 2.500 inwoners is de impact groot. De onvoorspelbaarheid maakt mensen angstig en achterdochtig, weet De Kok. ,,Ik herinner me nog dat ik 's avonds een ronde ging doen en dat iemand met een fiets zag staan in het donker. Ik zei: wat doe je hier? Die man antwoordde: wat doe jíj hier? Toen bleek het een agent in burger te zijn... De angst is later, toen er niets meer gebeurde, snel weggeëbd."

Waar Dorst op twee oren kan slapen, is er in Dongen en Hank nog wel sprake van ongerustheid. Dongen kampt al anderhalf jaar met autobranden, verspreid in diverse wijken. En sinds eind 2015 wordt ook de Vogelbuurt in Hank regelmatig opgeschrikt door het vuur.

Korte termijn
,,Een aantal mensen loopt wacht 's nachts; ze hebben liever dat vrouw en kinderen rustig slapen", zegt Christian Alderliesten, Hankenaar en raadslid (Progressief Altena) die zich actief met de kwestie bemoeit. ,,Maar zulke acties zijn voor de korte termijn. Na drie nachten heb je het wel gehad."

,,De impact is groot bij dergelijke incidenten", zegt Cees Zwaal van de wijkraad West 2 in Dongen. ,,Dat heeft vooral met machteloosheid te maken. Ik vergelijk het met een emmertje. Als er vijf branden zijn in twee weken, dan loopt die emmer zo over en worden mensen zenuwachtig. Dat brengt discussie. Maar wanneer er een langere periode tussen zit, dan slijt het snel."

Eerdere incidenten
Zwaal wijst op een eerdere reeks incidenten in Dongen. ,,Een jaar of vijf geleden vlogen er bij huizen coniferen in brand. Mensen gingen tuinslangen klaarleggen. Het bleek het werk van een pyromaan. Een peuk werd in de coniferen gegooid en die vlogen in brand. Er is toen ook iemand gearresteerd."

Volgens Alderliesten 'regeert de angst' in de Hankse Vogelbuurt. ,,En van een hechte samenwerking is geen sprake. Er zijn zelfs verdachtmakingen. Ieder doet z'n ding en verdedigt zijn vertrouwde grond. Het zijn eenlingen. Zo zijn er buurtbewoners die bouwlampen hebben geplaatst bij hun woning."

Communicatie
Dongenaar Zwaal meent dat veel valt of staat met communicatie in een buurt. Zoals een preventieve WhatsAppgroep. ,,Als er iets plaatsvindt, krijgt de politie zo direct een melding. Je kunt rap een netwerk opbouwen." Ook vanuit de autoriteiten is duidelijkheid belangrijk, stelt Zwaal.

,,Als je kunt uitsluiten dat er sprake is van opzet bij een autobrand en dat uitspreekt, dan kun je ongeruste gevoelens snel wegnemen." In Hank is inmiddels een WhatsAppgroep van bewoners door de gemeente Werkendam omarmd. Ook wordt het opstarten van buurtpreventie bekeken. Dat laatste moedigt de politie aan.

Oren en ogen
,,Wij zien buurtpreventieteams als extra oren en ogen in de wijk", zegt woordvoerder Willem-Jan Uytdehage. ,,Dat je er autobranden mee kunt voorkomen, is zwaar gezegd. Wel draagt het bij aan de veiligheid en leefbaarheid. En heel misschien leidt het tot een ontdekking op heterdaad."