Volledig scherm
Foto ter illustratie © Pexels.com

Internationale dag van het handen wassen: wat zijn feiten en wat zijn fabels?

QuizEr sterven dagelijks 5000 kinderen aan de gevolgen van diarree. Daarom heeft Unicef de Internationale dag van het handen wassen in het leven geroepen. De bedoeling is mensen bewuster te maken van hun hygiëne en daarmee uiteindelijk levens te redden.

Sta jij stil bij hoe je dagelijks je handen wast? Raak je deurklinken, lichtknopjes, toetsenborden, koffiekopjes, winkelwagens en stop-knoppen in het openbaar vervoer aan zonder er bij na te denken?

Iedereen is weer anders. Waar de één naar smetvrees neigt, denkt de ander niet eens na bij iedere trapleuning die hij of zij aanraakt. Maar handen wassen is belangrijk, want via de handen worden er tal van bacteriën doorgegeven. Hetzelfde geldt voor het wassen van je handdoeken. Want ook die kunnen een bron van bacteriën worden.

Weet jij wat er waar is over het wassen van je handen? Doe de quiz!

 1. Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk
  video

  Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk

  Een vrachtwagen die vastzit onder het beruchte viaduct in Waalwijk. Een auto die spontaan in brand vliegt op een drukke rotonde in Breda. Een persoon die uit het koude water wordt gered in Geertruidenberg. Deze beelden staan gebrand op het netvlies van de brandweerlieden die dagelijks met spoed uitrukken. Voor wie altijd al een keer heeft willen meegaan met ze, kan dat doen in deze eerste aflevering van de vlog van Brandweer Midden- en West-Brabant.
 2. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.