Jarig feestvarkentje Freulie trekt veel bekijks op straat in Bergen op Zoom

De jarige Freulie (2) stapte donderdagmiddag, getooid met een kleurig feesthoedje, vrolijk door de wijk Meilust in Bergen op Zoom, na een fikse wandeling langs bos en water bij de Kleine Melanen. Automobilisten met kinderen stopten spontaan voor een selfie en een felicitatie, want Freulie is een varkentje.

,,Dit is Freule Wilhelmina Taart, roepnaam Freulie", stelt eigenaresse Beli Gerrits van den Ende haar feestvarkentje voor. ,,Ze is vandaag twee jaar geworden, dus maken we een extra lange wandeling. We zijn al zo'n twee uur onderweg en ze heeft al heel veel eikeltjes, grasjes en worteltjes op. Ze krijgt extra de tijd vandaag en die neemt ze ook.”

Vlakbij de Ganzenvijver houdt Freulie wederom halt bij een boom. Goedgemutst knorrend steekt ze haar snuit tussen de wortels op zoek naar wormen of andere snacks en kwispelt uitbundig met haar staart. ,,Het is een echt huisvarken", aldus Gerrits van den Ende. ,,Ze slaapt bij mij thuis in Arnhem op een dekentje, maar ook hier in Bergen op Zoom als ik bij mijn vriend ben.”

Het minivarken, toch al goed voor een dikke 50 kilo, trekt veel bekijks. Auto's remmen af op stoppen zelfs, kinderen poseren voor een foto met de freule, die vanochtend ook een cadeau mocht ontvangen. ,,Een emmer met appels en ander lekkers. Eigenlijk bedoeld als traktatie voor paarden, maar ze hadden niks anders bij de winkel. En ze krijgt straks ook nog komkommer en wortels thuis. Het is echt een groot feestmaal voor haar vandaag.”

Dat betekent natuurlijk ook dat Freulie zo nu en dan haar behoefte moet doen, maar Gerrits van den Ende is net zoals iemand die zijn hond uitlaat gewapend met een flinke plastic zak om het varkenshoopje op te ruimen.

Volledig scherm
Het jarige varkentje Freulie (2) mocht met een feesthoedje op een extra lange wandeling door de wijk Meilust in Bergen op Zoom maken van haar baasje. Vooral eikeltjes bij de Kleine Melanen bleken populair bij de jongedame. © Peter de Brie
  1. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.