TILBURG,  Foto PixProfs/Jan Stads. 
Kunstenares Jenny Ymker tussen haar verzameling jurken. Foto Jan Stads
Volledig scherm
PREMIUM
TILBURG, Foto PixProfs/Jan Stads. Kunstenares Jenny Ymker tussen haar verzameling jurken. Foto Jan Stads © Pix4Profs/Jan Stads

Jenny Ymker weeft haar eigen wereld en heeft daar veel succes mee

TILBURG -  De Tilburgse kunstenares Jenny Ymker gebruikt oude weeftechniek om alledaagse verhalen over eenzaamheid en hoop te vertellen. Haar ster rijst. Ze won een grote prijs in Luxemburg en niemand minder dan de beroemde Amerikaanse Cindy Sherman riep haar hulp in. 

Boven de werkplaats van meubelontwerper en echtgenoot Kees van de Ven in Tilburg heeft kunstenares Jenny ­Ymker haar eigen kleedhoekje. Het hangt er vol met jurken en jassen die al decennialang uit de mode zijn. Ervoor, strak in gelid, staan koffers en handtassen waarmee je ook beter niet gezien wordt als je hip en modern wilt zijn. De 50-jarige kunstenares koopt het spul op Marktplaats en in kringloopwinkels. Ymker is bewust op zoek naar kleren en tassen die uit de mode zijn. ,,Ik zoek bepaalde kleding van een periode die niet te duiden is. Door die kleren kruipt er een soort tijdloosheid in mijn werk. Ik merk dat mensen zich er zo makkelijker mee identificeren. Het zou niet werken als ik kleding uit deze tijd zou gebruiken”, zegt ze.