De ouders van baby Luna bij de rechtbank in Den Bosch.
Volledig scherm
De ouders van baby Luna bij de rechtbank in Den Bosch. © Domien Van Der Meijden

Jeroen Bosch Ziekenhuis maakte fouten bij dood baby Luna: voorwaardelijke schorsing kinderarts, waarschuwing voor drie gynaecologen

UPDATEDEN BOSCH - Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft fouten gemaakt bij de dood van baby Luna in 2014. Dat blijkt uit een uitspraak van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Vier van de tien betrokken artsen worden bestraft.

De kinderarts wordt voor een jaar voorwaardelijk geschorst met een proeftijd van twee jaar. De betreffende arts heeft volgens het college ‘zeer grote fouten gemaakt’ in dossiervorming, informatieplicht en medisch handelen. De aanklachten tegen de arts zijn behoorlijk stevig in de uitspraak. Ze heeft, aldus het college, zorgwekkende waarnemingen door verpleegkundigen genegeerd, niet goed gereageerd op laboratoriumuitslagen en alarmsignalen van de baby gemist. De arts heeft ‘ernstig verwijtbaar gehandeld’.

Waarschuwingen voor drie artsen

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg legt verder de hoofdbehandelaar en twee gynaecologen een waarschuwing op. Het college heeft geoordeeld dat de andere vijf gynaecologen en de anesthesist niets te verwijten valt. Er is bij het Centraal Tuchtcollege nog een hoger beroep mogelijk tegen de uitspraak. 

Het JBZ heeft schriftelijk gereageerd op de uitspraak: 

,,Het oordeel valt onze artsen en iedereen binnen het JBZ zwaar. De artsen hebben zich destijds voor goede zorg ingezet. We beseffen dat met de uitspraak van het Tuchtcollege het verdriet van de ouders niet kan worden weggenomen. We gaan de uitspraak zorgvuldig bekijken om te weten hoe het Tuchtcollege tot dit oordeel is gekomen. In elk geval kijken we aan de hand van de uitspraak waar we onze zorg kunnen verbeteren.”

De ouders van Luna, Marloes en Chris Schuiling uit Vught, spanden een zaak aan tegen tien doktoren van het JBZ: acht gynaecologen, een kinderarts en anesthesist. Zij hielden hen verantwoordelijk voor de dood van hun kind in maart 2014. Dat had voorkomen kunnen worden als er tijdens de zwangerschap, bevalling en het korte leven beter was gehandeld, stelden de ouders. Luna overleed na tien dagen aan de gevolgen van zuurstofgebrek bij de bevalling. 

‘Luna had niet hoeven sterven’

Tijdens de zittingen van het tuchtcollege, afgelopen september, en tijdens een eerder interview met deze krant stelden de ouders herhaaldelijk dat hun Luna niet had hoeven sterven. Er zijn volgens hen diverse inschattingsfouten gemaakt en er was in hun ogen sprake van zeer gebrekkige nazorg van het ziekenhuis. ‘Na al die jaren is het ons nog steeds niet gelukt om ons leven op te pakken. We zitten met zoveel vragen, er is nog zoveel onduidelijk. En u bent de enige met antwoorden. U bent de enige die ons de nazorg kan bieden die we nodig hebben: de waarheid’, schreef het stel al eens in een open brief aan de artsen. 

Tekst gaat verder onder foto

Moeder Marloes in de nog altijd volledig ingerichte babykamer van Luna.
Volledig scherm
Moeder Marloes in de nog altijd volledig ingerichte babykamer van Luna. © Marc Bolsius

Ziekenhuis: ‘bekwaam gehandeld’

De conclusie van de ouders, en hun advocaat Yme Drost, was dat het JBZ ‘zwaar gefaald’ had. Het ziekenhuis hield daarentegen al die tijd vol dat er ‘bekwaam gehandeld’ was tijdens het hele proces. Daarin krijgen ze nu dus ongelijk van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. 

Tussentijds vroeg het college nog een maand uitstel om tot een uitspraak te komen. De zaak was dusdanig gecompliceerd dat er extra tijd nodig was. De maximaal mogelijke straf was het schrappen van de BIG-registratie, waardoor artsen hun werk niet meer mogen doen. Dat kon ook tijdelijk zijn. Een berisping of geldboete waren de andere opties.