Volledig scherm
ANP

Jos de G. 5 jaar de cel in voor verkrachten Nicole van den Hurk, vrijgesproken van doodslag (video)

EINDHOVEN - Jos de G. moet 5 jaar de cel in voor het verkrachten van Nicole van den Hurk in 1995. Er is onvoldoende bewijs dat De G. het Eindhovense meisje om het leven heeft gebracht, de Helmonder is daarvan maandag vrijgesproken door de rechtbank van Den Bosch. Volgens de rechters bestaat de kans dat iemand anders betrokken is geweest bij de dood van het meisje, al wijzen de feiten en omstandigheden wel in de richting van de 49-jarige man De G.

De nabestaanden van Nicole van den Hurk reageerden emotioneel en verontwaardigd op de uitspraak. Jolanda van der Weijden, de stiefmoeder van Nicole, schreeuwde 'wees trots op jullie eigen' richting de rechters en applaudisseerde cynisch. De familie heeft de rechtbank onder politiebegeleiding verlaten.

Hoger beroep
Advocaat Richard Korver van de nabestaanden kon zich de teleurstelling wel voorstellen, reageerde hij. „Zij hadden liever ook een veroordeling gezien voor doodslag en na een uitermate gespannen periode komen de emoties er uit”, aldus Korver. De nabestaanden hebben de hoop gevestigd op een hoger beroep van het Openbaar Ministerie.

Persofficier Juliette Nederlof reageerde teleurgesteld op het vonnis. Het ligt volgens haar voor de hand dat het OM in hoger beroep gaat maar een definitieve beslissing daarover is nog niet genomen.

Eis
Het Openbaar Ministerie eiste eerder 14 jaar cel tegen de 49-jarige verdachte uit Helmond voor verkrachting én doodslag. De zaak duurt al 2,5 jaar en werd meerdere malen uitgesteld. Jos de G. heeft inmiddels twee jaar in voorarrest gezeten.

Verkrachting
De rechtbank concludeerde dat er geen twijfel over kan bestaan dat sperma van De G. is gevonden op het lichaam van Nicole. Hoewel geweldsporen ontbreken, gaat de rechtbank er toch van uit dat het meisje is verkracht. Voor het verweer dat er mogelijk vrijwillig seksueel contact is geweest tussen de tiener en de verdachte zijn geen aanwijzingen, aldus de rechter.

Wrakingsverzoeken
De rechters lagen tijdens de behandeling van de zaak tweemaal onder vuur. Zowel de advocaat van Jos de G. als de nabestaanden vroegen om nieuwe rechters. De wrakingsverzoeken werden ongegrond bevonden. De verdachte was maandag niet bij de uitspraak aanwezig. Het totale vonnis besloeg 65 pagina's, de rechter had voor de uitspraak 3 kwartier nodig.

1995
Nicole van den Hurk verdween in oktober 1995 toen ze naar haar bijbaantje in Eindhoven fietste. Het lichaam van het meisje werd 6 weken later gevonden in de bossen bij Lierop. Een dna-spoor leidde vier jaar geleden naar Jos de G., een veroordeelde tbs'er.

Jos de G. moet 5 jaar de cel in voor het verkrachten van Nicole van den Hurk in 1995. Er is onvoldoende bewijs dat De G. het Eindhovense meisje om het leven heeft gebracht. Jolanda van der Weijden, de stiefmoeder van Nicole, schreeuwde 'wees trots op jullie eigen' richting de rechters en applaudisseerde cynisch.
Jos de G. moet 5 jaar de cel in voor het verkrachten van Nicole van den Hurk in 1995. Hij werd vrijgesproken van doodslag. Dit tot groot verdriet van de familie van Nicole van den Hurk. Advocaat Richard Korver reageert op de uitspraak.