Volledig scherm
Nicole van den Hurk.

Journaliste moet getuigen in zaak Nicole van den Hurk

* UPDATE 18.15 uur * DEN BOSCH/EINDHOVEN - Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf moet getuigen in de zaak-Nicole van den Hurk. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag besloten.

Ze moet verklaren hoe haar artikel tot stand kwam, waarin twee oud-tbs’ers vertellen hoe medepatiënt Jos de G. zei dat hij een meisje doodde. Dat zou om Nicole gaan. Naar aanleiding van het artikel werd in november de strafzaak vlak voor de strafeis stilgelegd.

Het verzoek de journaliste te horen, kwam van advocaat Job Knoester, maar het Openbaar Ministerie ging ermee akkoord, omdat er ’mogelijk licht zit tussen hun verklaring en het stuk in de krant’.

Verklaring
De verdachte in de zaak Nicole van den Hurk kwam dinsdag weer voor de rechter. Hij was zelf aanwezig bij de rechtszaak. Er zijn 15 getuigen ondervraagd voorafgaand aan de zitting. Een van hen verklaarde dat de verdachte gezegd zou hebben een meisje te hebben omgebracht. Volgens de verdachte kwam die verklaring van een man uit de tbs-kliniek waar hij ruzie mee had. Een therapeut spreekt die verklaring tegen: "Ze pokerden samen in de kliniek."

Ook dinsdag ging het over DNA en in hoeverre de gevonden sporen samen naar de verdachte leiden. Een deskundige van het NFI is opgeroepen om te verklaren hoe een spermaspoor te koppelen is aan een haar. Volgens de advocaat van de verdachte roept elke zin in het DNA-rapport uit Nieuw-Zeeland vragen op.

Nieuw-Zeeland
De Valkenswaardse verdachte werd in januari 2014 al opgepakt. Op de dag dat de strafeis eigenlijk bekend zou worden, begin december vorig jaar, werd duidelijk dat de rechter de betrouwbaarheid van het DNA-bewijs opnieuw wilde laten onderzoeken. Het gevonden DNA in de zaak rond de in 1995 omgebrachte Eindhovense Van den Hurk moest in Nieuw-Zeeland opnieuw geanalyseerd.

Getuigen gehoord
Eind vorig jaar doken twee nieuwe getuigen op die verklaarden dat ze de verdachte hen had verteld 'een meisje om het leven te hebben gebracht'. De gesprekken zouden hebben plaatsgevonden in een tbs-kliniek. Ook andere getuigen zijn gehoord, onder meer over de band tussen de verdachte en de getuigen.

Uitspraak
Het duurt waarschijnlijk nog vele maanden voordat de rechter uitspraak doet.