Volledig scherm
Neeltje Geldermans: ,,Dit onderzoek laat zien dat de illegale economie in Brabant en Limburg floreert." © Olaf Smit

Justitie: 'Drugseconomie in Brabant en Limburg floreert'

DEN BOSCH - Het grote politie-onderzoek Explorer, dat op 4 april uitmondde in de aanhouding van 56 verdachten, laat vooral zien hoe diep de drugscriminaliteit is ingevreten in de Brabantse samenleving. Dat zeggen de officieren van justitie Neeltje Geldermans en Erna Vrijhoeven.

De politie viel op 4 april van dit jaar op 124 plaatsen binnen, het was de grootste politie-actie ooit. Het middelpunt van de actie was het bedrijf Party King in Best, dat volgens justitie een dekmantel was voor criminele activiteiten.

De politie luisterde er 2 jaar lang gesprekken af van de honderden bezoekers. Komende vrijdag staan in de Bossche rechtbank de 21 verdachten terecht die al sinds hun aanhouding op 4 april vastzitten. Volgens beide officieren van justitie zijn er onder die 21 veel 'oude bekenden' uit de Nederlandse drugswereld.

Floreren
Het kabinet kondigde onlangs aan dat de 'intensivering' van de strijd tegen de Brabantse en Limburgse onderwereld een vervolg krijgt. Dat is hard nodig, zegt Geldermans. ,,De drugscriminaliteit in het zuiden is niet van de kaart te vegen met een project van 2 jaar. Dit onderzoek laat zien dat de illegale economie in Brabant en Limburg floreert."

In het Brabants Dagblad van donderdag 30 juni een uitgebreid achtergrondverhaal over het politie-onderzoek.