Justitie: familie R. testte vuurwapens met oud op nieuw; vertraging voor proces
DEN BOSCH/OSS - Martien R. en zijn naaste familieleden gebruikten de jaarwisseling van 2018-2019 om automatische vuurwapens te testen. Te midden van het vuurwerk schoten zij met zware geweren in de lucht, zo denkt het Openbaar Ministerie.
Delen per e-mail
Dat gebeurde allemaal bij het woonwagenkampje aan de Hoogheuvelstraat in Oss, het hoofdkwartier van de familie R. De officieren van justitie vertelden dat donderdagochtend tijdens een nieuwe tussentijdse zitting in de Bossche rechtbank. Justitie maakte daar ook bekend dat van diverse verdachten dna-sporen zijn gevonden op wapens.
Vanwege de strenge corona-richtlijnen waren de verdachten niet aanwezig in de rechtbank. Hun advocaten waren er wel. Zij maakten om de beurt duidelijk dat ze meer tijd nodig hebben om alle afgeluisterde telefoongesprekken en opgenomen camerabeelden tot zich te nemen. Aan het einde van de middag maakte de rechtbank kenbaar dat ze gevoelig is voor de klachten van de advocaten: ze krijgen meer tijd. Met als gevolg dat de inhoudelijke behandeling van de zaak pas in 2021 zal zijn en niet in december 2020, zoals het Openbaar Ministerie had gewild.
DNA-sporen
Het proces vloeit voort uit de grote politie-operatie Alfa. Aan het begin daarvan wist de Brabantse politie enkele microfoons en camera's aan te brengen op het kampje in Oss-Zuid. De twee officieren van justitie vertelden donderdagmorgen dat op de beelden te zien is dat familieleden tijdens de jaarwisseling van 2018/2019 rondlopen met zware wapens. Uit de geluidsfragmenten heeft de politie opgemaakt dat er daadwerkelijk is geschoten. Ook zijn gesprekken opgevangen tussen onder andere Martien R. en zijn zoon Anton: zij klagen onder meer over een haperende AK-47, een kalasjnikov. ,,Die AK is ook niet goed, hij sloeg net twee keer over", zou Anton gezegd hebben. Op de gevonden wapens (onder meer in ondergrondse ruimtes achter het kampje aan de Hoogheuvelstraat) zijn volgens het Openbaar Ministerie veel dna-sporen van Martien R. en andere familieleden aangetroffen.
Valse stempels
Justitie zegt ook ontdekt te hebben dat Martien R. valse stempels liet maken van twee bedrijven. Die zouden gebruikt moeten worden voor het invoeren van een grote partij cocaïne in de haven van Antwerpen. De aankoop van de stempels bewijst volgens justitie dat de afgeluisterde gesprekken in het Osse woonwagenkampjes niet louter 'stoere verhalen’ waren, zoals advocaten eerder betoogden: ‘Hetgeen werd besproken, werd tot op detailniveau uitgevoerd'.
De Belgische politie onderschepte de cocaine. Daags naderhand haalde de familie R. de container weg, in de veronderstelling dat de cocaine er nog inzat. Dat was niet het geval: in de container zat enkel nog schroot. De container werd door de familie naar een loods aan de Scheldestraat in Oss gebracht.
Nadat de politie daar in november 2019 binnenviel, werd ook een Mercedes gevonden met een verborgen ruimte. Daarin: enkele mitrailleurs en andere vuurwapens. Met daarop dna-sporen van Martien R. en zijn broer Toon, aldus justitie. Ook van Arnold M., de vermeende ‘adjudant’ van Martien R., zijn dna-sporen gevonden. ,,Het gebrek aan maatschappelijk normbesef komt prominent naar voren", zo concludeerden beide officieren van justitie. Volgens hen is er genoeg bewijs dat de familie 'met grote vanzelfsprekendheid en intensiteit ernstige misdrijven pleegde'.
Operatie Alfa
De zaak tegen Martien R. en zijn familie begon op 13 november, toen een grote politiemacht binnenviel in het woonwagenkampje aan de Hoogheuvelstraat in Oss. De kopstukken van de familie werden die dag, het hoogtepunt van de Operatie Alfa, gearresteerd. Justitie ziet de familie als een criminele organisatie die zich op grote schaal bezig houdt met handel in drugs en wapens en daarbij ‘geweld en intimidatie’ niet schuwt.
Behalve Martien R. zitten ook zijn broers Tinus, Anjo en Toon vast. Ook zijn zoon Anton R. , schoonzoon Bart H. en zijn schoonzus Bea R. zijn gedetineerd. Een neef van Martien R., Toon R., is nog voortvluchtig.
Verdachten blijven in cel
Alle verdachten blijven vastzitten, de rechtbank wees alle verzoeken tot schorsing of opheffing van de voorlopige hechtenis af. Volgende week is er een pro forma-zitting met zeven andere verdachten die volgens justitie deel uit maakten van de criminele organisatie van leider Martien R.
Volg hieronder de rechtszaak live.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video Stormschade na flinke windstoten, wegen korte tijd geblokkeerd in Boxtel en Gemonde na omgevallen bomen
Het heeft in de nacht van woensdag op donderdag buiten flink gespookt. Uit heel Brabant komen donderdagochtend meldingen van stormschade door de zware windstoten. Rijkswaterstaat riep donderdagochtend op om extra goed op te letten als je de weg op moet, vooral aan de kust. Er liggen veel takken op de weg. ProRail meldde dat vanwege de harde wind er geen treinen reden op de Hogesnelheidslijn. -
PREMIUM
Fors meer proeven met ratten en konijnen bij Charles River in Den Bosch
Eén van de grootste proefdiercentra van het land gebruikt fors meer ratten, konijnen, kikkers en vissen dan eerder gepland. Ondanks het Nederlandse streven om het aantal dierproeven te verminderen, zegt de marktleider - Charles River in Den Bosch - niet anders te kunnen. -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | 750 kilo ‘spatzuivere’ cocaïne gevonden in lading - Inderdaad kernwapens op vliegbasis Volkel
Een grote cocaïnevondst in Roosendaal. Het ging om 750 kilo met een waarde van 30 miljoen euro. Verder viel er sneeuw in Brabant waar veel mensen van genoten. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van zaterdag 16 januari. -
Brabants bekendste weerman Johan Verschuuren overleden op 85-jarige leeftijd
AARLE-RIXTEL - Johan Verschuuren, de bekendste weerman van Brabant, is op 85-jarige leeftijd overleden. -
PREMIUM
Tbc-vaccin werkt niet tegen corona: inenting biedt kwetsbare ouderen geen bescherming
Een vaccin waarvan werd gehoopt dat het kwetsbare ouderen zou beschermen tegen corona blijkt niet te werken. Onderzoek van onder meer ziekenhuis Bernhoven onder ruim 6000 kwetsbare patiënten wijst dat uit. Gehoopt wordt nog dat het wel werkt voor andere groepen, zoals zorgmedewerkers.
-
Politiebond vreest nog ‘dagen of weken’ van onrust
De rellen die zondag losbraken in Eindhoven, Amsterdam en later op de avond in zeker tien gemeenten in Nederland zijn de ergste die Nederland in veertig jaar heeft gezien. Dat zegt de Tilburgse hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond Koen Simmers. Hij vreest nog dagen of weken van dergelijke onrust. -
Acteur Mike Weerts doet oproep aan Rutte: ‘Komt er een Brabants kwartierke bij de avondklok?’
Een ‘Brabants kwartierke', zodat Brabanders die iets te laat nog op straat lopen niet direct een boete krijgen: daarvoor pleit de Overloonse acteur Mike Weerts in een ludieke video op Instagram. De acteur roept premier Mark Rutte op om de avondklok in de provincie Brabant een kwartier later in te laten gaan. -
PREMIUM
Alarm seksueel kindermisbruik: ‘Nederland schiet tekort’
BREDA. Nederland schiet ernstig tekort bij het beschermen van kinderen tegen seksueel misbruik. Dat zeggen het Bredase PvdA Tweede-Kamerlid Attje Kuiken en voorzitter Richard Korver van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (Langsz). Korver wil een nationaal plan van aanpak.