Volledig scherm
Het oude politiebureau in Kaatsheuvel, toen het nog te koop stond. Inmiddels heeft het gebouw een andere functie. © Nico Snels

Kaalslag: in zes jaar tijd verdwenen 33 van de 56 Brabantse politiebureaus

TILBURG - Het aantal politiebureaus in Brabant is de afgelopen zes jaar meer dan gehalveerd: van 56 naar 23. Na de vorming van de Nationale Politie, die op 1 januari officieel van start ging, werd in veel Brabantse dorpen het politiebureau gesloten. 

Behalve de 23 bureaus telt Brabant ook nog 41 politieposten, waarvan er 7 ook een bezoekersfunctie hebben. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Brabantse Onderzoeksredactie. Het terugbrengen van het aantal politiebureaus komt voort uit de noodzaak tot bezuinigen én de overtuiging dat politiebureaus voor burgers veel minder belangrijk zijn geworden tot vroeger. Burgers kunnen bijvoorbeeld aangifte doen met de computer of mobiele telefoon en politieagenten zijn dankzij moderne communicatiemiddelen veel mobieler geworden.

In 1993, het jaar waarin de rijkspolitie en de gemeentepolitie samensmolten, telde Brabant nog 62 politiebureaus. Tot 2013, het jaar waarin de Nationale Politie uit de startblokken schoot, daalde dat aantal slechts licht. De scherpe daling begon in 2013, toen de korpsleiding werk begon te maken van het uitgangspunt dat per basisteam nog maar één politiebureau kon blijven bestaan. Dat betekende onvermijdelijk dat sommige gemeenten helemaal zonder politiebureau kwamen te zitten en genoegen moesten nemen met een politiepost. Zo’n post is vaak ondergebracht in een gemeentehuis of een dorpshuis en heeft in de praktijk alleen belang als uitvalsbasis voor wijkagenten.

Volledig scherm
In 2013 telde Brabant nog 56 politiebureaus. In 2019 zijn het er nog maar 23. De blauwe bolletjes laten zien waar nu nog politiebureaus zijn. De rode bolletjes laten de plaatsen zien waar de afgelopen jaar zes jaar het politiebureau verdween. In veel van die plaatsen is wel een politiepost teruggekomen, die vooral gebruikt wordt als uitvalsbasis voor de agenten. Zeven politieposten hebben ook een bezoekersfunctie: Cuijk, Veghel, Schijndel, Drunen, Best, Maarheeze en Valkenswaard. © BD / John Back

‘Luilekkerland’

De Commissarissen van de Koning schreven in 2017 een bezorgde brief aan het kabinet over het ‘politieloze platteland’, dat volgens hen een ‘luilekkerland voor criminelen’ dreigde te worden. Behalve op de afname van het aantal bureaus wezen de provinciebestuurders ook op de geringe aanwezigheid van politieagenten in het buitengebied.

In veel Brabantse plattelandsgemeenten kan de politie ook al jaren niet voldoen aan de eis om in negentig procent van alle spoedmeldingen binnen een kwartier aanwezig te zijn. ,,Qua politietoezicht heeft in het Brabantse buitengebied een volstrekt ondoordachte kaalslag plaatsgevonden”, zegt Cyrille Fijnaut, de Tilburgse emeritus-hoogleraar criminoloog en politiedeskundige. Fijnaut denkt dat de verminderde aanwezigheid op het platteland voor de politie ook ‘een slechtere informatiepositie’ heeft opgeleverd. ,,Het sluiten van die bureaus is ook heel slecht voor de verstandhouding met de plaatselijke bevolking. En dat probleem valt niet te compenseren met betere technologie en communicatiemiddelen.”

De Brabantse taskforce tegen de drugscriminaliteit roept bewoners van het platteland al jaren op om de politie te bellen als ze vermoeden dat er in hun buurt een drugslaboratorium of wietplantage is gevestigd. Maar uit een vrijdag gepubliceerde enquête blijkt dat de meeste boeren daar in elk geval geen trek hebben.

Het verdwijnen van de politie(bureaus) heeft ook grote invloed op de veiligheid op het platteland. Wat dat betekent voor de bewoners en mensen die kwaad willen, maken verslaggevers René van der Lee en Mariëtte den Engelse duidelijk in onze podcast. Deze is ook te luisteren via AppleGoogle of Spotify. Volg ons daar, of geef een beoordeling, zodat meer mensen de podcast kunnen luisteren. 

 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 1. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.
 2. Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsgenoot Sligro
  PREMIUM

  Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsge­noot Sligro

  VEGHEL/DEN BOSCH - De claim van Jumbo en Coop tegen Sligro Food Group rondom de overname van de supermarktketen EMTÉ bedraagt enkele 'tientallen miljoenen’ euro's. Dat bevestigt een woordvoerster van Jumbo aan Brabants Dagblad. Volgens het consortium Coop & Jumbo heeft plaatsgenoot Sligro een ‘onjuiste voorstelling’ van zaken gegeven. Sligro ontkent dit ten stelligste. In december volgt er een voorlopig getuigenverhoor op de rechtbank in Den Bosch.