Volledig scherm
© Thinkstock

Kaartje: is de eikenprocessierups ook bij jou in de buurt gespot?

DEN BOSCH - Ontstekingen, een branderig gevoel en rode huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Het zijn de gevolgen van contact met (de haartjes van) een eikenprocessierups. Oppassen geblazen dus. Maar op welke plekken zijn de rupsen eigenlijk gespot en moet je dus éxtra opletten?

De eikenprocessierups komt van mei tot en met juli voor op eikenbomen. Voornamelijk in gebieden met zandgrond. De rups werd volgens de Universiteit van Wageningen in 1991 voor het eerst gespot in Hilvarenbeek. In hetzelfde gebied waar Best Kept Secret plaatsvindt. Afgelopen editie van het festival werd het publiek nog massaal overvallen door de rups.

Het beestje is in iets meer dan twee maanden minstens 1.700 keer gesignaleerd, zo blijkt uit cijfers van Jeukrups.nl, een website waar mensen zelf aan kunnen geven als ze een rups hebben gezien. In Brabant komt de rups vooral veel voor in Breda (38 meldingen), Tilburg (34 meldingen), Deurne (21 meldingen), Waalre (20 meldingen), Oss (18 meldingen) en Eindhoven (15 meldingen). 

Op onderstaand kaartje kun je zien of de rups in jouw omgeving is gesignaleerd.