Volledig scherm
Minister Henk Kamp van Economische Zaken bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © ANP

Kabinet wil gigafabriek van Tesla naar Nederland halen; Tilburg kanshebber

DEN BOSCH/TILBURG - Het kabinet maakt zich sterk om een reuzenfabriek van Tesla voor elektrische auto's naar Nederland te halen. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer geschreven. Hij wil verder weinig loslaten over zijn contacten met de autofabrikant. Brabant maakt kans de vestiging naar zich toe te halen.

PvdA Brabant maakte zich vorige week ook hard voor de komst van de fabriek naar de provincie. Lokaal wordt eveneens aandacht gevraagd voor het 'binnenhalen' van de gigafactory. D66 Tilburg roept het college van B en W op te lobbyen om deze Teslafabriek naar de stad te halen. Volgens de fractie zou deze fabriek op bedrijventerrein bij Wijkevoort langs de A58 goed tot zijn recht komen.

Tesla-oprichter Elon Musk liet vorige week weten in Europa een grote fabriek voor elektrische auto's en accu's te willen bouwen. De autofabrikant is op zoek naar een geschikte locatie en zou overwegen voor Zuidoost-Nederland te kiezen. Daar zit al wat auto-industrie die de laatste jaren heel goed presteert, zoals de fabriek van VDL Nedcar in Born. In Tilburg heeft Tesla zelf ook al een afbouwfabriek en een servicewerkplaats.

Kamp houdt zich verder op de vlakte over de mogelijke komst van Tesla. Dat is gebruikelijk in dit soort gevallen, om eventuele onderhandelingen niet te verstoren. Ook hoeveel banen de nieuwe fabriek zou opleveren zegt de minister nog niet te kunnen inschatten.

Volledig scherm
© ANP