Volledig scherm
Tweede Kamerlid Femke Merel Arissen, hier tijdens een eerder debat, houdt de Q-koortsbijlage van het Brabants Dagblad omhoog. Haar fractie, de Partij voor de Dieren, vindt dat Q-koortsslachtoffers financiële compensatie moeten krijgen. © Twitteraccount @PartijvdDieren

Kamer in de bres voor Q-support, compensatie slachtoffers blijft vraagteken

UPDATEDEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de 'kennis en kunde' van stichting Q-support behouden blijft. De regering moet daarvoor geld vrij maken, vindt zij. Een motie om slachtoffers financiële compensatie te geven haalde het donderdag nog niet.

Q-support is opgericht om slachtoffers van Q-koorts te ondersteunen en stimuleert onderzoek. Daarvoor was vanuit Den Haag tot volgend jaar geld beschikbaar gesteld, daarna zou Q-support moeten stoppen. In de Tweede Kamer is nu een voorstel aangenomen om de kennis en kunde ook in de toekomst te behouden, ,,indien mogelijk bij Q-support". 

Het initiatief daarvoor werd genomen door vijf partijen: VVD, CDA, D66, ChristenUnie en SP.

De Partij voor de Dieren diende daarnaast een motie in om financiële compensatie aan slachtoffers toe te kennen, maar die haalde het niet. Een Kamermeerderheid wil kennelijk eerst afwachten wat het kabinet hierover zegt.

Op 22 juni publiceerde het Brabants Dagblad een bijlage, waarin de verhalen van twintig overleden Q-koortsslachtoffers zijn opgetekend. Daarmee wilde de krant de 74 mensen die aan Q-koorts overleden, de slachtoffers van een stille ramp, een gezicht geven. Het kabinet reageerde op de bijlage. Belofte was onder meer dat er voor de zomer een reactie komt op de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman. Laatstgenoemde vindt een een concreet gebaar richting slachtoffers nodig, als blijk van erkenning. Vrijdag begint het zomerreces.

VVD-Kamerlid Helma Lodders laat weten de Q-koortsbijlage 'met veel gevoel' te hebben gelezen. ,,Deze mensen zijn ongevraagd geconfronteerd met iets waarvan de gevolgen groot zijn. Er bestaat geen twijfel dat deze mensen zwaar zijn getroffen. Onlangs zijn er door de ombudsman aanbevelingen gedaan rondom de aanpak van Q-koorts en alles wat daarmee samenhangt. De VVD omarmt deze aanbevelingen en ziet dan ook graag dat een toekomstig kabinet de opties uitzoekt. "

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen noemt de steun van de Tweede Kamer voor Q-support alvast 'van groot belang'. ,,De Q-koorts heeft veel mensen getroffen en velen lijden nog elke dag. Als er vragen zijn en begeleiding nodig is, moet die voorhanden zijn, ook in de toekomst. Dat bereiken we met dit voorstel. We maken hiermee ook een einde aan de onzekerheid over het voortbestaan van Q-support."

SP-Kamerlid Frank Futselaar had al eerder gezegd dat Q-support gered moet worden. Hij steunde ook de motie voor financiële compensatie, maar denkt dat de formerende partijen dit voor de onderhandelingstafel willen bewaren.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement