Volledig scherm
Kempische Heideschapen bij De Plaetse met herder Kees Kromhouts. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Kempische Heideschapen op jubileumtour door Brabant

HEEZE-LEENDE - Bijna was het Kempische Heideschaap er niet meer geweest. Maar een dierenarts en een boswachter uit Heeze wisten dat tij te keren. Precies vijftig jaar later dartelen er weer duizenden over heidevelden en dat is reden voor een feestje.

Hij staat hoog op zijn poten en is met zijn lange rug en lange kop ultiem geschikt voor het beheer van heide en schrale graslanden. Het Kempische Heideschaap mag best de Rolls Royce onder de schapen worden genoemd. Naast een soepele bouw voor het afbijten van heide kenmerkt het schaap zich ook door zijn goede vleeskwaliteit en de bijna helemaal witte wol die tamelijk fijn is. Zeker als gaat om het beheer van de zeldzaam geworden heideflora- en fauna is het dier een graag geziene graasgast, bijvoorbeeld op de Strabrechtse Heide.

En toch had het niet veel gescheeld of het schaap was zo'n vijftig jaar geleden volledig uitgedarteld. Het ras dreigde uit te sterven. Boswachter Willem Iven en dierenarts Jan Wille staken daar in 1967 een stokje voor, door met de laatste vijf overgebleven Kempische 'grote grazers' een fokprogramma op te zetten. Vijftig jaar later telt het stamboek van het schaap duizenden exemplaren verspreid over Brabant, België en Limburg.

Jubileumtour
Om de wedergeboorte te vieren wordt er door Stichting Het Kempische Heideschaap vanaf eind mei een grote jubileumtour georganiseerd. Een kudde trekt in een grote boog om Eindhoven heen, 140 kilometer. En overal worden de iconen van de hei in het zonnetje gezet. Het doel van de trektocht is om het belang van natuurbeheer met schaapskuddes onder de aandacht te brengen. Want grazende schapen zijn meer dan alleen versiering van het landschap of een attractie voor kinderen. ,,Natuurbeheer met schapen is verreweg de meest efficiënte en duurzame manier", zegt Groenveld. ,,De enige natuurlijke manier om de heideterreinen te behouden is ze te begrazen", vult Sandra Evers van Stichting Het Kempische Heideschaap aan.

De trektocht van de heideschapen vindt plaats van 27 mei tot en met 11 juni.