Volledig scherm
Rechtbanktekening van Jos de G. tijdens de uitspraak in de zaak Nicole van den Hurk. © ANP

Kliniek: Tbs van verkrachter van Nicole van den Hurk uit Eindhoven moet verlengd worden

DEN BOSCH - Jos de G., afgelopen maandag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het verkrachten van Nicole van den Hurk, heeft zich ontwikkeld tot een gevangene die 'reclame is voor het tbs-systeem'. Dat zei zijn advocaat Job Knoester woensdag in de rechtbank in Den Bosch.

Daar was de vraag aan de orde of de tbs van De G. verlengd moet worden. Officier van justitie Janine Kramer vindt van wel, met een jaar. Knoester vond van niet omdat enkele deskundigen volgens hem hebben vastgesteld dat de kans erg klein is dat De G. opnieuw in de fout gaat.

Behandeling
De tbs werd De G. opgelegd wegens een verkrachting in 2001. Sindsdien is hij in behandeling. Op het moment dat hij werd opgepakt voor de verkrachting van en moord op Nicole van den Hurk, woonde hij begeleid in Helmond. ,,Ik weet hoe Jos was voor zijn tbs-behandeling en erna", vertelde Knoester de rechtbank, een deskundige citerend die 'een indrukwekkende ontwikkeling in tbs' bij De G. had waargenomen. ,,Hij distantieert zich van zijn vroegere levenswijze, en toont meer reflectie en inzicht."

Tbs
De G. zelf gaf aan dat hij verdere tbs 'niet ziet zitten.' Hij vindt dat hij is uitbehandeld. De rechtbank maakt op 7 december haar beslissing bekend. Knoester wilde dinsdag niet ingaan op de vraag of De G. en hij in hoger beroep gaan van de uitspraak afgelopen maandag.