Volledig scherm
Erik Akerboom © ANP

Korpschef Akerboom zinspeelt op aanpassen personeelsbestand politie

DEN BOSCH - Erik Akerboom, korpschef van de politie, geeft in een interview aan dat het aantal van 49.802 fulltime medewerkers bij de politie niet heilig is. De reden voor het eventueel aanpassen van het personeelsbestand moet worden gezocht in de digitalisering van de misdaad.

Akerboom heeft het in het interview, dat te lezen valt op de website van de politie, over het feit dat steeds meer criminele activiteiten online plaatsvinden. ,,De traditionele misdaadcijfers dalen, maar hoe betrouwbaar zijn zulke statistieken nog? Steeds meer misdaad digitaliseert en raakt buiten ons blikveld."

Data-analisten
Om deze nieuwe criminaliteit aan te pakken heeft de politie andere mensen nodig. ,,We hebben collega’s nodig met andere vaardigheden en informatietechnologie voor data-analyse. Als de politiebegroting niet hoger kan of mag, moet ik met fte’s kunnen schuiven. Desnoods iets minder rechercheurs, maar wel met de vereiste cyberdeskundigheid. Politiewerk blijft altijd mensenwerk. We moeten echter oog houden voor de voortschrijdende techniek", aldus de voormalige baas van de regiopolitie Brabant-Noord. ,,Momenteel beschikt elke eenheid van het korps over te weinig specialisten voor het analyseren en duiden van data. Daar gaan we het niet mee redden en de samenleving kan het zich niet permitteren dat de politie deze wedloop verliest."

Of daarbij ontslagen moeten vallen is niet duidelijk. Het personeelsbestand van de politie gaat al ingrijpend veranderen: ,,Want veel recherchemedewerkers naderen hun pensioen."

Informatie
Voor die data-analisten ligt een flinke klus klaar bij de politie. Akerboom stelt namelijk dat slechts een kwart van de informatie die door de politie online bemachtigd wordt, ook echt wordt gebruikt. ,,We ontsluiten alsmaar meer data. Via sociale media, digitaal beslag, het onderscheppen van communicatie, het doorzoeken van databases, enzovoort. Het verwerken van gigantische hoeveelheden gegevens wordt aanzienlijk belangrijker."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.