Volledig scherm
Burgemeester Hilko Mak. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

'Kritiek op hype in media rond frauderende Brabantse boeren'

DEURNE - Verhalen over boeren die frauderen met de afzet van mest vormen volgens de Deurnese burgemeester Hilko Mak een 'hype', gevoed door media met feiten die 'niet kloppen'. Dat leidt volgens hem tot polarisatie tussen boeren en burgers. 

Met deze woorden opent burgemeester Hilko Mak van Deurne, uitgesproken tijdens zijn nieuwjaarsrede, een frontale aanval op de media. Uit onderzoek van NRC blijkt dat een groot deel van de veehouders sjoemelt bij de afzet van mest. Deurne is een van de meest veedichte gemeenten van Nederland. 

Mak: ,,Boeren worden neergezet als fraudeurs als het over de afzet van mest gaat. Natuurlijk moet iemand die regels aan zijn laars lapt aangepakt worden. Daarover geen enkele discussie. Ik voel me als burgemeester van de gemeente Deurne ook aangesproken wanneer dit zo naar buiten wordt gebracht. Als burgemeester ben ik er voor alle inwoners. Wat ik me als burgemeester afvraag is of de feiten, die door de media worden verspreid, wel kloppen. Ik heb een ander beeld van deze problemen."

Goede ontwikkelingen

Mak nam het in zijn toespraak op voor de agrarische sector. ,,Ik zie dat er in Deurne onder de agrarische beroepsbevolking veel goede ontwikkelingen en initiatieven plaatsvinden. Veel van de agrarische bedrijven in Deurne, met vaak jonge ondernemers, hebben hun zaken goed voor elkaar. Zij geven steeds meer invulling aan de verbinding tussen boer en burger. Het is goed om de negatieve trend die door deze hype gecreëerd wordt om te buigen. Daarom moeten we met elkaar in gesprek blijven en niet tegenover elkaar gaan staan."

Er gaat volgens Mak 'ook veel goed tussen boer en burger'. ,,Daarbij is het belangrijk dat de agrarische ondernemers hun verantwoording nemen in het leefbaar houden van het buitengebied. De politiek heeft een belangrijke rol in het ombuigen van deze voortgaande polarisatie."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
  PREMIUM

  Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

  BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.
 1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

  Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.