Erik Klarenbeek en Maartje Dros bij hun proefobject, een in 3d geprint rasterwek dat door mos overwoekerd moet worden. Zo kan fijnstof worden afgevangen. Foto Ron Magielse/Pix4Profs
Volledig scherm
PREMIUM
Erik Klarenbeek en Maartje Dros bij hun proefobject, een in 3d geprint rasterwek dat door mos overwoekerd moet worden. Zo kan fijnstof worden afgevangen. Foto Ron Magielse/Pix4Profs © Pix4Profs-Ron Magielse

Kunstproject op Assisië: ‘De boom kan ons redden, maar moet zelf eerst gered’

BIEZENMORTEL - Een geprinte wand langs de N65 met mossen die fijnstof uit de lucht halen en een hectare groot bos met 500 tot 700 oersterke bomen. Zomaar twee ideeën van kunstenaars voor het landschap van de toekomst op het landpark Assisië bij Biezenmortel .

Kunstenares Lobke Meekes presenteerde haar idee voor landpark Assisië in een zogenaamd bomenboeket . Een kleine tien meter grote cirkel die ontstond door tien dichtbij elkaar geplante bomen. Onder de grond vertakken de wortels waardoor zo als het ware één boom was ontstaan. ,,Zo communiceren ze met elkaar", zegt Meekes. Maar heel goed gaat het niet in en rond de beukencirkel. Zwammen hebben de honderd jaar oude beuken aangetast. ,,De boom kan ons redden maar daarvoor moeten we eerst de bomen redden", stelde de in het Gelderse Harfsen wonende kunstenares. Haar idee voor het landschapspark: een bos van een hectare groot met 500 tot 700 oersterke bomen, bijeengebracht  door mensen die zaden leveren van sterke bomen. 

  1. Ouders druk door corona? Nee, dan de juf. ‘Vrij? Ik weet niet eens meer wat dat ís!’
    PREMIUM

    Ouders druk door corona? Nee, dan de juf. ‘Vrij? Ik weet niet eens meer wat dat ís!’

    VlIJMEN - Ja, ze overstelpen ouders met huiswerklijstjes en instructiefilmpjes. Maar als u denkt dat leraren nu zélf vooral zitten te relaxen in het lentezonnetje, heeft u het dus mooi mis. Op basisschool De Vijfhoeven in Vlijmen zijn ze drukker dan ooit door al die nieuwe digitale skills, spammende uitgevers, de noodopvang en zorgen om leerlingen. En als de juf dan ‘s avonds laat nog een mailtje krijgt met een vraag over een opdracht, dan denkt ze ‘geweldig!’ ,,Ze storen me nóóit!”