Volledig scherm
Annemieke de Groot, directeur van Q-support. © Marc Bolsius

‘Kwalijk en arrogant om te zeggen dat je medicijn tegen Q-koorts hebt'

DEN BOSCH/DE MEERN - Het is heel kwalijk dat kwetsbare mensen misbruikt worden voor commerciële doeleinden. Zo reageert Annemieke de Groot, directrice van Q-support, op het verhaal in het Brabants Dagblad met natuurgenezer René Broekhuyse.

Broekhuyse beweert een middel te hebben ontwikkeld dat Q-koortspatiënten in zeven weken kan genezen, genaamd coxiel. De Groot gelooft daar niets van. ,,Q-koorts is een ziekte waartegen we het medicijn gewoonweg nog niet gevonden hebben. Er moet nog ontzettend veel onderzoek gedaan worden, daarom hebben we daar als Q-support al 2,5 miljoen euro ingestoken. Als er een wondermiddel was, hadden we het allang geweten. Dat je dan als behandelaar met zo’n slechte reputatie pretendeert de wijsheid in pacht te hebben en de arrogantie hebt om te zeggen dat je Q-koorts kunt genezen, vind ik ontzettend kwalijk.”

Broekhuyse is bepaald niet onomstreden. Hij werd uit het artsenregister geschrapt vanwege zijn rol bij het overlijden van Sylvia Millecam in 2001. Broekhuyse zou de tv-persoonlijkheid, die borstkanker had, hebben weggehouden van de reguliere ziekenhuiszorg. Daarna ging hij verder als alternatieve behandelaar. Tegenwoordig houdt hij praktijk in De Meern.

Volledig scherm
Sylvia Millecam en René Broekhuyse © BD

Q-support, dat Q-koortspatiënten ondersteunt en dus ook geld steekt in onderzoek naar de ziekte, is nooit benaderd door Broekhuyse. ,,Wel door andere alternatieve genezers. We hebben daar altijd afstand van gehouden. Het is gevaarlijk om in zee te gaan met mensen die zeggen iets op Q-koorts te hebben gevonden, zonder dat daar aantoonbaar bewijs voor is. We passen daar heel erg mee op.”