Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Persbureau van Eijndhoven

Kwart patiënten dood door chronische Q-koorts

UTRECHT/BRABANT - Voor een kwart van alle patiënten die chronische Q-koorts ontwikkelen is de ziekte fataal. Arts-onderzoeker Sonja van Roeden van het UMC Utrecht concludeert dat in onderzoek waarop ze deze week is gepromoveerd.

Van Roeden baseert zich in haar onderzoek op een bestand van 429 patiënten die zeker of vermoedelijk een chronische vorm van Q-koorts hebben overgehouden aan de uitbraak van de ziekte tussen 2007 en 2010. Ze trof in het bestand 63 patiënten aan van wie vaststaat dat er een definitief verband is tussen de ziekte en het overlijden. Gemiddeld overlijden ze binnen acht maanden.

,,Van de ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen heeft Q-koorts de meeste impact op patiënten in de recente Nederlandse geschiedenis'', aldus de promovendus over haar bevindingen.

Het officiële dodental door de Q-koorts stond tot dusver op 74.

Door de Q-koorts raakten naar schatting 45.000 mensen besmet. De meeste hebben daar geen last van gehad. Bij ruim 4000 mensen werd acute Q-koorts met lichte symptomen vastgesteld. Ongeveer duizend patiënten ontwikkelden de levensbedreigende chronische vorm van Q-koorts.

Q-koorts in Brabant

In 2017 was het 10 jaar gelden dat deze krant over q-koorts schreef. Dat was reden voor een groep journalisten om de persoonlijke verhalen van patiënten en nabestaanden te vertellen.

Eerder vandaag werd bekend dat D66 en Lijst Smolders gezamenlijk een motie hebben ingediend bij de Tilburgse gemeenteraad om de zorg voor q-koortspatiënten in de gemeente te omarmen

 1. Ook concurrentie vol lof over de architecten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwekkend’
  PREMIUM

  Ook concurren­tie vol lof over de architec­ten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwek­kend’

  TILBURG - Het kost de Tilburgse architect Jacq de Brouwer geen moeite zijn lof voor de LocHal onder woorden te brengen. Het Brabants Dagblad vroeg hem om zijn oordeel. Aan superlatieven geen gebrek: ,,Dit is mega indrukwekkend. De hal is een overdekt stadsplein, een industriële kathedraal, een icoon in de stad. Met het station en de Polygonale Hal hoor de LocHal tot de Bella Donna’s in de Spoorzone.”
 2. Brabantse wilde meisje bij spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe agent over haar heen sprong’

  Brabantse wilde meisje bij spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe agent over haar heen sprong’

  BERGEN OP ZOOM - Een meisje liep vrijdagmiddag op het spoor in Bergen op Zoom. Zij wilde voor een trein springen. Politieagent Raymond Langelaar redde haar voor dat kon gebeuren. Hij vertelde zijn verhaal vrijdag aan deze krant. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en zorgde dat de politie er op tijd was om haar te redden. ,,Je bent zo jong meid, alles maar dan ook echt alles heeft een oplossing.”