In de Loonse en Drunense Duinen in coronatijd: het is er rustig.
Volledig scherm
In de Loonse en Drunense Duinen in coronatijd: het is er rustig. © Chris van Mersbergen

Kwart van Brabant hoort bij nieuw Van Gogh Nationaal Park, provincie dient officieel verzoek in voor toekenning

De provincie Brabant vraagt minister Schouten maandag officieel om de titel nationaal park toe te kennen aan een paar aaneengesloten natuurgebieden. Het gaat om 120.000 hectare, ongeveer een kwart van Brabant. Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt dit een nieuw visitekaartje van Nederland. 

Een deel van de Loonse en Drunense Duinen is al nationaal park. Naast dit gebied horen bij het nieuwe Van Gogh-park: de Kampina, Oisterwijkse Vennen en Bossen en het Vlijmens Ven, de Moerputten, het Bossche Broek, het Ulvenhoutse Bos en de Regte Heide en het Riels Laag. Het gaat dus niet om een compleet afgesloten gebied, maar een aaneensluiting van natuurgebieden die straks internationaal als één gebied worden aangeprezen.

,,We zijn ervan overtuigd dat Van Gogh NP als sterk merk een belangrijke kwaliteitsimpuls levert voor versterking van natuur en landschap in balans met perspectief voor ondernemers en daardoor zorgt voor een gezonde en mooie leefomgeving”, zegt Yvo Kortmann, die het traject tot één nationaal park leidt. 

Het park wordt vernoemd naar internationaal misschien wel de bekendste Brabander Vincent van Gogh. In de provincie liggen bijna 40 erfgoedlocaties die iets met hem te maken hebben. Dat uitgerekend deze maandag 30 maart het verzoek komt om de status nationaal park toe te kennen is niet toevallig: Het is de geboortedag van de schilder. 

 1. Brabants nieuws van dinsdag | Uitbater baalt van polonaise door café - Sporen gevonden in huis familiedrama
  PREMIUM

  Brabants nieuws van dinsdag | Uitbater baalt van polonaise door café - Sporen gevonden in huis familiedra­ma

  De slachterij van Vion in Boxtel blijft open ondanks coronabesmettingen onder het personeel, maar Van Rooi Meat in Helmond moet dicht. Autoriteiten spreken in dit laatste bedrijf van een besmettingshaard. En voor het werken in het onderwijs was veel aandacht in deze coronatijd, maar over de gehandicaptenzorg hoorde je nauwelijks iets. Daar werd gewoon doorgewerkt zònder 1,5 meter afstand want dat gaat nu eenmaal niet anders. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van dinsdag.
 2. Ook coronabesmettingen bij megaslachterij van Vion Boxtel; werk gaat voorlopig tóch door
  PREMIUM
  update

  Ook coronabe­smet­tin­gen bij megaslach­te­rij van Vion Boxtel; werk gaat voorlopig tóch door

  BOXTEL - Ook bij de grootste slachterij van Nederland, van Vion in Boxtel, blijkt een aanzienlijk deel van de medewerkers besmet met het coronavirus. Van de 105 medewerkers die in eerste instantie getest werden, blijken er 18 corona te hebben. Desondanks blijft de vleesverwerker, in afstemming met de GGD en veiligheidsregio voorlopig open. De productie gaat wel tijdelijk omlaag.