Volledig scherm

Leegzuigoperatie Attero: wat geheim is blijft geheim

DEN BOSCH - Was de verkoop van afvalverwerker Attero een goede deal? Ja, zegt het Brabantse provinciebestuur. Ook al zuigt investeringsfonds Waterland het bedrijf leeg, op de gang van zaken rond de verkoop valt niets af te dingen. Maar hoe het zo ver is gekomen, dat is geheim en blijft geheim.

De vraag of er echt sprake is van een goede deal blijft de vraag. De contracten die in 2014 zijn gesloten blijven geheim.

Stiefmoederlijk
Daarmee blijft de oproep van Stijn Steenbakkers, Provinciale Statenlid voor het CDA, onvervuld. Net als andere lokale en provinciale politici heeft hij zich verbaasd over de stiefmoederlijke manier waarop de nieuwe eigenaren met Attero zijn omgegaan.

Nog geen jaar nadat Waterland Attero in 2014 voor 170 miljoen euro had gekocht, besloot het hedgefund zichzelf een dividend van 183 miljoen uit te keren. Een ‘greep in de kas’ die bij veel politici volstrekt in het verkeerde keelgat is geschoten.

De affaire zit ook CDA-er Steenbakkers niet lekker. Het zou best een typisch voorbeeld van een ‘doorgeschoten neo-liberale zakenwereld’ kunnen zijn. Maar dat kan hij nu niet beoordelen.

Geheime stukken
Tijdens een vergadering van Provinciale Staten in Den Bosch liet de christen-democraat dan ook weten dat hij als volksvertegenwoordiger precies wil weten hoe het zo ver heeft kunnen komen. Alleen betekent dat wél dat geheime stukken openbaar moeten worden gemaakt. „Misschien is er wel niets aan de hand. Nu ettert de discussie maar door”, zei Steenbakkers.

Gedeputeerde Bert Pauli (Economie) ziet opheffen van de geheimhouding helemaal niet zitten. „Ik wil niet het risico lopen dat gevoelige informatie openbaar wordt die de provincie in een zwakke positie brengt. Bovendien kan het opheffen van de openbaarheid tot forse schadeclaims leiden”, waarschuwde Pauli.

Onderste steen
Toch was CDA’er Steenbakker niet de enige die de onderste steen boven wil hebben. Ook bij andere fracties begonnen ‘de politieke voelsprietjes te kriebelen’ (Hermen Vreugdenhil, CU-SGP).
Patricia Brunklaus van GroenLinks was daarentegen van mening dat het CDA boter op het hoofd heeft. „Het CDA was voor de verkoop, had inzage in alle stukken en weet dus precies hoe het zit”, aldus de Raamsdonkse GroenLinks-fractievoorzitter.

Toch bleef Steenbakker op zijn standpunt staan: de geheime stukken moeten openbaar. Pauli bleef dat voorstel even stug bestrijden. Het is volgens hem zelfs geen probleem voor Statenleden om de stukken in te zien: „Ze hebben altijd ter inzage. En dat is nog steeds het geval. In een besloten bijeenkomst wil ik het u allemaal graag uitleggen.”

Die toezegging was goed genoeg voor de meeste fracties. Uiteindelijk steunden alleen PVV, 50Plus en Lokaal Brabant het CDA-voorstel. Geen meerderheid.