Volledig scherm
© PVE

Legale wietteelt in Brabant? Als het aan de provincie ligt wel

DEN BOSCH - De provincie Brabant gaat experimenteren met een gereguleerde en gelegaliseerde wietteelt. De motie werd vrijdag behandeld en 36 Statenleden stemden voor. 'De illegale wietteelt is in de provincie een zeer hardnekkig probleem dat vraagt om een nieuwe aanpak', zegt de provincie.

Provinciale Staten spreken in een motie uit dat de provincie in haar (ruimtelijk) beleid openstaat voor experimenten. Die moeten komen vanuit de Brabantse gemeenten en de Brabantse samenleving met betrekking tot de 'geregelde keten' die een bijdrage kunnen leveren aan de totstandkoming van de cannabiswet.

Toestaan
De motie werd ingediend door D66, PvdA, SP en GroenLinks. Over deze motie is hoofdelijk gestemd. 18 Statenleden stemden tegen. De provincie reageert met de motie op het landelijk rapport dat deze week verscheen. Al spreekt Brabant nu openlijke goedkeuring uit voor het plan, is het nog maar de vraag of de landelijke politiek de gereguleerde wietteelt zal toestaan.

Handel en verkoop
Het plan bestaat nu vooral uit een systeem vanuit de overheid waarin wordt gesteld dat een geregelde keten voor de productie, handel en verkoop van cannabis, gewenst is. Daarmee hoopt de provincie vooral de productie uit het criminele circuit te halen. Er wordt door de provincie overigens wel een onderscheid gemaakt tussen synthetische drugs en cannabis.