Volledig scherm
© Thinkstock

Leraren worden bijgeschoold vanwege vernieuwing vmbo

UDEN - Vmbo-leerlingen van 9 scholen in Den Bosch, Oss, Boxtel, Waalwijk, Zaltbommel, Uden, Veghel, Schijndel en Wijk en Aalburg beginnen na de zomervakantie met een nieuwe leerweg. De technische kant van het vmbo is namelijk vernieuwd.

Het onderwijs sluit nu beter aan op het bedrijfsleven én op het mbo. Het is onderdeel van het nieuwe vmbo, een opdracht van het Rijk, waarvoor bijscholing van veel leraren nodig is. ,,In Noordoost-Brabant krijgen daarom nu zo'n 100 leraren die bijscholing", vertelt directeur van het Uden College Ad van Kemenade.

Samenwerking
De technische vakken zijn vernieuwd, zo’n 100 leraren worden bijgeschoold en er komt nieuwe apparatuur. Niet op elke school apart, maar verdeeld over de regio. Leerlingen binnen deze nieuwe ‘vakmanschapsroutes’ volgen daarom niet alleen les op de eigen school, maar ook op andere scholen en bedrijven.

De samenwerking in de regio was niet geheel vrijwillig. Ze moesten wel. Het onderwijs op vmbo-scholen en mbo sloot onvoldoende aan op het bedrijfsleven. Het moest anders van het rijk. Maar vernieuwing kost geld en de landelijke opdracht voor een nieuw vmbo werd uitgesteld tot augustus 2017. Toch is het in Noordoost-Brabant wel gelukt. „Door de samenwerking met het mbo en het bedrijfsleven konden we ook zonder al te veel budget de nieuwe leerweg voor onze leerlingen realiseren”, aldus Ad van Kemenade.

Lees een uitgebreide productie over de vernieuwingen in het vmbo in het Brabants Dagblad van vrijdag 1 juli.