Volledig scherm
© Maarten van den Hurk/BD

Lokaal Brabant wil opheldering over nepwedstrijd provincie

DEN BOSCH - De provinciale partij Lokaal Brabant heeft 'met grote verbazing' via het Brabants Dagblad moeten horen dat de eretitel 'Europese Regio van de Gastronomie 2018' voor Noord-Brabant via een 'nepwedstrijd' is verkregen. Dat schrijft fractievoorzitter Jan Heijman. Hij wil antwoorden van de provincie.

Heijman diende dinsdag laat op de avond vragen in bij de provincie over de deelname aan de 'nepwedstrijd'. Behalve dat hij graag vanuit de provincie zelf hoort dat lidmaatschap aan een speciaal Europees platform voldoende is voor de titel, wil hij ook weten waarom er zoveel geld gestoken is in een 'niet echt verdiende prijs', aldus Heijman. Ook wil hij weten of Brabant nu het project gaat stopzetten en hoe de provincie zelf tegen de communicatie over de titel aankijkt.

Europees platform

Dinsdagavond maakte deze krant bekend dat uit eigen onderzoek is gebleken dat er geen echte wedstrijd voorafgaand aan de eretitel 'Europese Regio van de Gastronomie 2018' was. De titel gaat naar een van de negen leden van een Europees platform, onder wie Brabant dus. De leden betalen geld om bij het platform te horen en om vervolgens minstens één keer de titel te winnen. In 2018 is dat naast Brabant ook het Ierse Galway.

De provincie geeft wel toe dat er van een echte verkiezing geen sprake is. Dit noemt zij achteraf 'niet goed gecommuniceerd'. Tot nog toe is er een bedrag van zo'n 100.000 euro uitgegeven aan het project.