Volledig scherm
© RGBStock.com

Lonen woningbouwdirecteuren nog steeds massaal boven norm (kaart)

DEN BOSCH - Directeuren van woningcorporaties blijken nog steeds massaal meer te verdienen dan volgens de Wet normering topinkomens (WNT) is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

De meesten maken gebruik van overgangsrecht, waarbij ze nog een paar jaar boven de normen van minister Plasterk mogen uitkomen. Daarna moeten ze in stapjes terug in salaris. Directeuren van grote corporaties mogen meer verdienen dan collega’s die minder huurders van woonruimte voorzien.

De hoogste beloning ging in 2015 naar Harrie Windmüller van BrabantWonen (Den Bosch en Oss), die inclusief pensioenlasten bijna 211.000 euro op zijn loonstrookjes had staan, 44.000 euro boven de norm. Hij wordt gevolgd door Rob Vinke van het Tilburgse TBV Wonen, die uitkomt op een kleine 207.000 euro, bijna 60.000 euro ‘te veel’.

Ook hoge lonen bij 'kleintjes'
De verschillen tussen directeuren van grote en kleine corporaties blijken klein. Zo is de nummer drie in het salarisklassement Gerard Velthuizen van Woonwijze in Vught. Dat heeft ruim 3.000 huurders. Die moeten een kleine twee ton ophoesten voor hun directeur, bijna 65.000 euro boven de norm. Vughtse politici hebben zware kritiek op Velthuizen. Zij vinden dat hij best nu al genoegen kan nemen met het normbedrag, 130.600 euro.

Nog een opvallende uitschieter: directeur Ap van Toor en zijn adjunct Willem Bijl van het Werkendamse Meander verdienden in 2014 samen 320.000 euro. Meander heeft slechts 2.236 huurders. Per 2015 is de functie van adjunct geschrapt, maar de beloningen over dat jaar heeft Meander ondanks herhaalde verzoeken niet aangeleverd.

Klik op de kaart om te zien hoeveel salaris de bestuurder van jouw corporatie verdiende.