Volledig scherm
© Eveline van Elk

LTO: 'Boer moet aan de slag om uitstoot te verminderen'

DEN BOSCH - Vooral pluimveehouders moeten aan de slag om de uitstoot van hun bedrijven te verminderen. Met die kern reageert landbouworganisatie LTO Nederland op de studie waaruit blijkt dat omwonenden van veebedrijven meer luchtwegklachten hebben.

Er staan voor boeren zowel gunstige als ongunstige resultaten in het donderdag gepubliceerde onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO). Voor de kans op onder meer zoönosen (zoals Q-koorts) en vee-gerelateerde MRSA maakt het niet uit of iemand dichtbij stallen woont of ver er vandaan. Echter de uitstoot van de stallen heeft bij omwonenden wel een nadelig effect op de longfunctie.

Opdracht
,,Het onderzoek geeft helderheid maar bevat ook een opdracht", vat LTO-bestuurder Toon van Hoof samen. ,,We hebben de komende jaren een serieuze opdracht om de uitstoot van fijnstof te verminderen."

Dit geldt vooral voor pluimveehouders omdat rond hun bedrijven longontsteking vaker voorkomt. Eric Huberts (LTO Pluimveehouderij) merkt op dat er meer stof uit de stallen komt wanneer kippen los en buiten gaan lopen omwille van het dierenwelzijn. Er ligt niettemin een nieuwe opgave voor zijn sector: ,,We zullen maximaal inzetten op nieuwe technieken om fijnstof terug te dringen.''

Volledig scherm
De VGO deed onder meer onderzoek in Heeswijk-Dinther en Boxtel. © VGO
Volledig scherm
Toon van Hoof (LTO). © Maarten van den Hurk/BD