Volledig scherm
Ondernemer Wim van de Leegte: lichtend voorbeeld. © Ton van de Meulenhof

Made in Brabant: het kan best

DEN BOSCH - Brabantse bedrijven denken meer en meer na over de vraag om productiewerk vanuit China of andere Aziatische landen terug te halen naar Nederland.

Dat zegt directeur Michiel van Campen van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW). Nadenken over het terughalen van productiewerk levert nog niet meteen nieuwe banen op, maar bij veel ondernemers is een mentaliteitsverandering te bespeuren, zegt Van Campen. "De meeste bedrijven zijn nu vooral bezig met overleven, maar het besef dat ondernemers niet alleen maar voor het snelle geld moeten gaan, is toch wel groeiende."

Nu in China de loonkosten stijgen en Europese bedrijven merken dat de kwaliteit van de Azië vervaardige producten vaak te wensen over laat, gaan veel ondernemers anders denken over het uitbesteden van werk. in Amerika zijn al 500.000 banen teruggehaald uit Azië, zo claimt Harry Moser, initiatiefnemer van de 'reshoring'-beweging.

In Nederland loopt het vooralsnog niet zo'n vaart, maar ook in Brabant zijn mogelijkheden tot het terughalen van productiewerk. Want als Wim van der Leegte 1500 mensen aan het werk kan houden in een al ten dode opgeschreven autofabriek als Nedcar, waarom zouden anderen dan zijn voorbeeld niet kunnen volgen, zegt ook BZW-directeur Van Campen. "Made in Brabant: het kan best."

In het Brabants Dagblad van 14 juni een uitgebreid verhaal over het fenomeen reshoring.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.