Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Mariniers trainden politie Oost-Brabant: spoorzoeken voor volwassenen

EINDHOVEN - Een leek ziet niets anders dan bomen, blaadjes, mos en gras. Vijf hondengeleiders van politie Oost-Brabant kijken inmiddels heel anders naar de grond. Na een training door mariniers is de natuur voor hen een routebeschrijving naar voortvluchtige criminelen.

Defensie en politie werken vaker samen. Militairen helpen geregeld met het zoeken naar verborgen ruimtes waar bijvoorbeeld wapens kunnen liggen.

Sporen
De training sign awareness - spoorzoeken - is een recent voorbeeld van de samenwerking. De honden van Team Surveillance Honden zijn niet onfeilbaar en kunnen door allerlei factoren zoals weersomstandigheden en geursporen van andere mensen het spoor van een voortvluchtige verdachte verliezen. Het zijn namelijk geen speurhonden. Dankzij de training sign awareness kunnen vijf hondengeleiders in Oost-Brabant door te kijken naar aanwijzingen in de natuur proberen het spoor weer op te pakken.

Het eerste resultaat werd voor de zomer al geboekt. In de bossen langs de A2 bij Eindhoven raakten honden en agenten het spoor kwijt toen ze een elektriciteitskabel het bos in volgden. Een van de hondengeleiders kwam dankzij de training in spoorzoeken de kabel alsnog op het spoor. Niet veel later stuitten ze op een open plek in het bos met onder de grond een hennepkwekerij met duizend wietplanten.