Volledig scherm
PREMIUM
Filosoof Marja Havermans schreef het boek ‘Sterven als een stoïcijn’ over haar overleden man. © copyright Marc Bolsius

Marja Havermans verloor haar man en zocht antwoorden in de filosofie

DEN BOSCH - De Bossche filosoof Marja Havermans schetst in ‘Sterven als een stoïcijn’ hoe haar man Paul Rouwmaat op 61-jarige leeftijd gestorven is.  Niet de zoveelste weduwe met een persoonlijk verhaal, maar een zoektocht naar wat de filosofen ons over het nadere eind kunnen leren. ,,Het is de wreedheid van het voorbij zijn. Van het voorgoed voorbij zijn van wat je samen aan een mooi leven had. Dat is wat de dood zo moeilijk maakt.”

Hoe vaak gebeurt het nou, dat je aanschuift bij iemand en dat je het binnen een paar minuten hebt over de dood? Aan tafel bij Marja Havermans in haar woning in Den Bosch-West gaat de dood -al bij het inschenken van de koffie - op aangenaam vanzelfsprekende wijze over tafel. Dat komt niet alleen om dat de 62-jarige Bossche sinds de dood van haar man in 2016 weet waarover ze praat. Het komt ook niet omdat ze er een boek over schreef. Het heeft alles te maken met Marja Havermans zelf. Frêle verschijning, open blik, geruststellende stem. 

  1. De rotte appels van groenteboer Erik Akerboom
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    De rotte appels van groente­boer Erik Akerboom

    Toen officier van justitie Gerard Sta op 16 januari 2018 aan zijn requisitoir begon in de rechtszaak tegen politiemol Mark M. , stak hij van wal met de vaststelling dat voor ‘het overgrote deel van het politiekorps integriteit vanzelfsprekend is’. ,,Maar de samenleving en de politie nemen geen genoegen met ‘meestal eerlijk’ of ‘doorgaans betrouwbaar’”, zo ging Sta verder. Politiemol Mark M. had jarenlang ‘karrenvrachten politiegeheimen verklapt en verkwanseld’ aan Brabantse criminelen en daarmee de ‘waardigheid van het politie-ambt te grabbel gegooid’, foeterde de magistraat.