Meekijken vanuit de tractorcabine van Brabantse boeren: ‘Hopen dat ze een keer zwichten’

Video'sIn de vroege morgen verzamelden woensdag honderden boeren op verschillende plaatsen in Brabant. Klaar voor de protesttocht richting Den Haag. Vanaf Boxtel, Made, Oud Gastel en de regio Land van Cuijk vertrokken ze, over de A2 via Bilthoven en daarna richting Den Haag, om te protesteren tegen de stikstofregels. 

Het is een week vol boerenprotesten. Maandag en dinsdag demonstreerden boeren al op verschillende plekken in Nederland. Afgelopen vrijdag gebeurde dat in Den Bosch. Woensdag, vandaag dus, staat een grote landelijke protestactie op de planning. Verslaggever Floyd Aanen is op pad met protestboer Niek Mangelaars uit Roosendaal. 

Niek heeft het gehaald! Rond 11.30 uur kwam hij met zijn trekker aan en dat zorgde voor de nodige blijheid.

Niet iedere boer kon vandaag aanwezig zijn bij het protest. Melkveehouder Maarten Rockx bijvoorbeeld. Hij bleef vandaag thuis: ,,Mijn vrouw kan ieder moment bevallen.”

De stoet van trekkers op de snelweg was volgens protestboer Niek kilometers lang. De stoet was rond 09.15 uur in de buurt van de A29 bij Barendrecht.  Ook de files namen landelijk ver af. Waar woensdagochtend vroeg nog ruim 450 kilometer file stond, was dat rond 09.30 uur afgenomen tot zo’n 170 kilometer. ,,Maar op een paar wegen ben je nog heel lang onderweg”, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Vooral op de A27 vanuit Gorinchem naar Utrecht was het druk door het boerenprotest. De vertraging daar bedroeg meer dan twee uur. De ANWB waarschuwt alvast voor de files die aan het eind van de ochtend / begin van de middag weer gaan vormen.

Ook op de A4 staat een flinke stoet van trekkers. Verschillende boeren hebben borden aan hun trekker gehangen met leuzen als ‘Met dit beleid raken we alle boeren kwijt', ‘Boerentrots’ en ‘Niet vergeten, boeren zorgen voor eten’.

Volledig scherm
De file van trekkers op de A4. © MaRicMedia / Marcel van Dorst
Volledig scherm
De file van trekkers op de A4. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

De dag begon al vroeg. De Brabantse boeren stapten vanaf vier locaties in Boxtel, Made, Oud Gastel en de regio Land van Cuijk op. Om negen uur ‘s ochtends verzamelden de boeren met onder meer trekkers, bussen en auto’s in Bilthoven voor het gebouw van RIVM. Om twaalf uur gaat de tocht vervolgens verder naar Den Haag, waar de boeren voor het Tweede Kamergebouw hun eisen kenbaar zullen maken aan het kabinet. Ze willen onafhankelijke metingen en pas daarna maatregelen. Geen eliminatie van boerenbedrijven, geen inbreuk op grondrechten.

Volledig scherm
Protest. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

Verkeer

Automobilisten moesten woensdagochtend in grote delen van het land rekening houden met vertragingen. De ANWB verwachtte dat de trekkers al vroeg de weg op zouden gaan, waardoor net als bij het vorige protest verkeersopstoppingen konden ontstaan. 

De grootste vertragingen waren rond 07.30 uur te vinden op de A1, A2 en A27.

Volledig scherm
Vroeg in de morgen vertrok deze boer vanaf de Reekseweg in Zeeland. © Marcofotografie / Marco van den Broek

Omstreeks 04.00 uur, verzamelden er honderden boeren met hun trekkers bij truckerscafé De Oude Ketting in Boxtel. Die stoet ging om 04.15 uur, onder politiebegeleiding, de A2 op. Ter hoogte van Rosmalen, op de Bruistensingel, duurde het zeker een half uur voordat de stoet gepasseerd was. Opvallend is dat er veel vrachtwagens meerijden. 

Volledig scherm
Met z'n allen op weg naar Den Haag. © Met z'n allen op weg naar Den Haag.

‘Vol adrenaline’

,,We hebben er veel zin in. We zijn met z'n allen, een eenheid, we hopen iets te kunnen bereiken. We zijn vol adrenaline, zeg maar. Ik hoop dat het rustig blijft, dat het netjes gaat. Dat het een burgervriendelijke actie wordt. We willen wel wat duidelijk maken. Iets duidelijk maken, hopen dat ze een keer zwichten.”

Onderweg. Deze krant kijkt mee vanuit de cabine van Niek’s tractor.

 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 1. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.
 2. Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsgenoot Sligro
  PREMIUM

  Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsge­noot Sligro

  VEGHEL/DEN BOSCH - De claim van Jumbo en Coop tegen Sligro Food Group rondom de overname van de supermarktketen EMTÉ bedraagt enkele 'tientallen miljoenen’ euro's. Dat bevestigt een woordvoerster van Jumbo aan Brabants Dagblad. Volgens het consortium Coop & Jumbo heeft plaatsgenoot Sligro een ‘onjuiste voorstelling’ van zaken gegeven. Sligro ontkent dit ten stelligste. In december volgt er een voorlopig getuigenverhoor op de rechtbank in Den Bosch.