Volledig scherm
© Thinkstock

Meer arrestaties in Brabantse drugsactie Operatie Trefpunt verwacht

DEN BOSCH – Politie en justitie verwachten nog meer arrestaties te gaan doen in Operatie Trefpunt, de grootscheepse actie tegen drugscriminaliteit in onder meer Brabant. Die begon maandag. In totaal zijn er tot nu toe 56 verdachten opgepakt en 124 panden doorzocht.

De 56e verdachte in de drugsactie werd donderdag opgepakt. De afgelopen dagen zijn volgens het Openbaar Ministerie al 32 verdachten voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Voor 29 van hen is hun voorarrest verlengd. Een deel van de verdachten werd niet voorgeleid en is vrijgelaten. Als het politieonderzoek klaar is, wordt bekeken of ze worden berecht.

De verdachten komen voornamelijk uit Brabant en Limburg. Maar er werden ook mensen uit onder meer Apeldoorn, Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Groesbeek in de boeien geslagen. De politie had vooraf een belangrijke ontmoetingsplek van drugscriminelen in Best geobserveerd en afgeluisterd. Hun dekmantel was een party-verhuurbedrijf.

Een man uit Kaatsheuvel (55) en een man uit Waalwijk (37) gelden met een 50-jarige verdachte uit Best die in Tsjechië werd opgepakt als hoofdverdachten. Zij beheerden de ontmoetingsplek en ontvingen daar ruim zevenhonderd bezoekers, aldus het OM. "Uit
onderzoek blijkt dat ten minste een deel van deze bezoekers er kwam om met de drie te handelen in synthetische drugs en grondstoffen voor de productie van deze drugs.”

Merkkleding
Aan de hand van de observaties in Best kwam justitie ook bij de 41-jarige vrouw uit Oisterwijk en een 26-jarige Beverwijker terecht. Ze bleken bij hun aanhouding maandag in het bezit van 120 xtc-pillen. Daarnaast worden ze verdacht van 'grootschalige handel' in valse merkkleding, tassen en schoenen. Daarvan werden grote hoeveelheden aangetroffen in twee loodsen in Oisterwijk.

De Beverwijker werd ook aangehouden als onderdeel van een onderzoek door React, een organisatie die merkvervalsing tegengaat van onder meer merken als Michael Kors, Adidas en G-star.