Volledig scherm
Hoogleraar Willem Bruil en minister Carola Schouten. © DG

'Meer controle en hogere boetes nodig tegen mestfraude'

WAGENINGEN -  Meer en betere controles en hogere boetes zijn nodig om iets te doen aan de omvangrijke mestfraude in Nederland. Dat zegt Willem Bruil, hoogleraar agrarisch recht in Groningen.

Veehouders klagen al langer over de boekhouding die ze moeten bijhouden, over de hoeveelheid mest die ze op hun land uitrijden en wat ze laten afvoeren. Die zou te omvangrijk en te ingewikkeld zijn.

Verklaring

Wie per ongeluk een kruisje verkeerd zet op een formulier, zou al het risico lopen op een boete en het stempel 'fraudeur'. ,,De regel- en wetgeving is best ingewikkeld, maar dat is geen verklaring voor de omvangrijke fraude’’, vindt Willem Bruil, tevens verbonden aan het Instituut Agrarisch Recht in Wageningen.

Ook fraudeurs in Gelderland

Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek zaterdag dat in Zuidoost-Nederland op grote schaal wordt gesjoemeld met de mestverwerking.  Bijna twee derde van de 56 belangrijkste transporteurs en verwerkers van dierlijke mest is beboet, veroordeeld of verdacht wegens fraude. De meeste zitten in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant maar er worden ook bedrijven in Ede, Bemmel en Bergharen genoemd. Bruil plaatst daar wel een kanttekening bij: ,,Een keer een boete wil nog niet zeggen dat je een fraudeur bent.’’

Volledig scherm
Willem Bruil, hoogleraar agrarisch recht. © Instituut Agrarisch Recht

De ingewikkelde regelgeving is inherent aan de manier van mestverwerking, vindt de jurist. ,,Als je het op deze manier organiseert, dat veehouders hun mest dat ze te veel produceren mogen afvoeren, dan heb je daar deze regelgeving voor nodig. Dat kan niet veel eenvoudiger. De laatste tijd zijn de regels wel wat aangescherpt.’’

Hogere boetes

In Zuidoost-Nederland is nu slechts een handvol NVWA-controleurs actief. Bovendien zijn de kentekens van hun auto's bekend bij de fraudeurs zodat ze elkaar kunnen waarschuwen als er eentje in hun buurt rondrijdt. ,,Om fraude aan te pakken zal vooral meer en beter gehandhaafd moeten worden en hogere boetes uitgeschreven worden’’, zegt Bruil.

Minister legt bal bij sector

Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) vindt wijzen naar toezichthouders en politie 'echt te makkelijk'. De sector moet vooral naar zichzelf kijken, zei ze maandagavond na afloop van een overleg met vertegenwoordigers van de sector over de mestfraude. ,,De mestregels zijn er niet voor niets. Als er regels of wetten worden overtreden – waar dan ook – ligt de schuld bij de fraudeur of de crimineel.’’

Volledig scherm
Minister Carola Schouten, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. © ANP

Schouten eist van de veehouders, mesttransporteurs en andere betrokken partijen uiterlijk half december een plan om de misstanden in de mestsector aan te pakken.

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement