Volledig scherm
De landelijke faillissementscijfers. © CBS

Meer faillissementen in juni, dalende trend zet ook in Brabant door

DEN HAAG - Nadat het aantal faillissementen drie maanden lang daalde, was er in juni van dit jaar een kleine piek te zien. In totaal gingen deze maand 378 bedrijven failliet, 38 meer dan in mei. In de handel en bij financiële instellingen gingen de meeste bedrijven failliet. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008. Vervolgens liep het aantal faillissementen zes maanden lang bijna onafgebroken op.

De regio waar het aantal faillissementen het hardst groeide was Groot-Amsterdam met 45 in juni 2016. Na Groot Rijnmond (32) en Utrecht ( 28) volgen Noord-Brabant Noord (18) en Noord-Brabant Oost(17).

Handel
Volgens het statistiekbureau werden in absolute zin de meeste faillissementen uitgesproken in de handel en bij financiële instellingen. Dit zijn echter ook de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de horeca.

LocalFocus heeft het aantal uitgesproken faillissementen, uitgesplitst per COROP-regio, vanaf 2009 op een rij gezet. Hoeveel bedrijven gingen er in jouw regio over de kop?